Vijesti
19. 2. 2019.

Nakon angažmana Dubravke Šuice: Presuda u korist hrvatskih radnika u inozemstvu & njihove djece!

Europski sud u Luksemburgu prošlog je tjedna donio odluku da građani Europske unije imaju pravo na dječji doplatak neovisno o tome žive li njihova djeca u zemlji članici u kojoj su oni prijavljeni i rade, kao i ako su nezaposleni.

Slučaj Eugena Bogatua

Naime, radi se o slučaju Eugena Bogatua, rumunjskog državljanina koji od 2003. boravi u Irskoj, a u siječnju 2009. podnio je irskim tijelima zahtjev za obiteljska davanja za svoje dvoje djece koja borave u Rumunjskoj. Irska tijela odbila su njegov zahtjev za obiteljska davanja, a razlog je taj što podnositelj zahtjeva, prema njihovom mišljenju, tijekom tog razdoblja nije ispunjavao nijedan uvjet za ostvarenje prava na obiteljska davanja za svoju djecu koja borave u Rumunjskoj s obzirom na to da nije obavljao djelatnost u svojstvu zaposlene osobe u Irskoj, niti je ondje primao doprinosno davanje.

- Kako bi osoba ostvarila pravo na obiteljska davanja u nadležnoj državi članici za svoju djecu koja borave u drugoj državi članici, nije potrebno ni da ona obavlja djelatnost u svojstvu zaposlene osobe u prvonavedenoj državi članici ni da od te države prima novčano davanje zbog takve djelatnosti ili kao posljedicu takve djelatnosti - stoji u priopćenju Europskog suda za Presudu u predmetu C-322/17.

Diskriminatorna mjera

Tendencije za uvođenje ove diskriminatorne mjere pojavila su se u nekoliko zemalja članica Europske unije, uključujući Njemačku, Nizozemsku i Veliku Britaniju, dok je u Austriji novo zakonodavstvo već stupilo na snagu, čime je obuhvaćen i znatan broj hrvatskih građana i njihove djece.

Europska komisija uputila je 25. siječnja službenu opomenu Austriji zbog novog zakonodavstva u skladu s kojom se za građane EU-a koji rade u Austriji primjenjuje indeksacija obiteljskih naknada i obiteljskih poreznih olakšica ako njihova djeca imaju boravište u inozemstvu. Opomena Europske komisije rezultat je upozorenja zastupnika Europskog parlamenta.

Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica više se puta osvrnula na ovo pitanje te je dva puta pozvala Europsku komisiju na očitovanje oko ove diskriminatorne mjere, te u pitanjima naglasila kako bi usvajanje takvih mjera za posljedicu imalo podjelu unutar Europske unije, a djeca stranaca čije obitelji ne žive u istoj državi bila bi svrstana u kategoriju građana drugog reda.

Jednakost svih članica i njihovih građana

- Odluka Europskog suda je iznimno važna za hrvatske radnike u inozemstvu. Prije više od godinu dana sam reagirala kod Europske komisije da se ovakvoj diskriminaciji mora stati na kraj. Više puta sam ponovila i nastavit ću se za to boriti - ne želimo Europu dviju brzina i ne prihvaćamo biti građani drugog reda - izjavila je Šuica.

Oba puta odgovor zastupnici u ime Komisije uputila je Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, te obećala da će Komisija preispitati austrijske mjere u pogledu njihove usklađenosti s pravom EU-a kad stupe na snagu.

Dodatni materijali

Priopćenje 25. siječnja 2019.

Priopćenje 23. siječnja 2018.

Priopćenje 28. ožujka 2018.

Priopćenje 3. svibnja 2018.

Priopćenje 21. lipnja 2018.

Priopćenje 19. rujna 2018.

A A A