Vijesti
30. 3. 2019.

Ulazak u NATO - uspjeh ponosne zemlje koja se znala izboriti za slobodu i svoju budućnost!

Na samom početku stvaranja suvremene hrvatske države opredijelili smo se za ono o čemu su generacije Hrvata sanjale - za povratak RH vrijednostima zapadnih demokratskih društava! Izabrali smo da se razvijamo na parlamentarnoj demokraciji, vladavini prava, zaštiti ljudskih prava, tržišnom gospodarstvu.

I, što je najvažnije, da Hrvatska bude slobodna, stabilna i sigurna! - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u svom obraćanju na sinoćnjoj svečanosti u povodu 10. obljetnice pristupanja RH u Organizaciju Sjevernoatlantskog ugovora, na kojoj je sudjelovao zajedno s predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Vlade RH i HDZ-a Andrejom Plenkovićem.

Itekako znamo što znači borba za slobodu!

I upravo zato su NATO i Europska unija, koji temelje svoje djelovanje na tim vrijednostima, bili za nas prirodni odabir - nastavio je Jandroković:

- Posebno i stoga jer smo na početku stvaranja vlastite države morali, kroz obranu i pobjedu u Domovinskom ratu, iskusiti što znači borba za slobodu. Da citiram prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. „Spoznali smo imperativ vremena u kojem ako zaista želite slobodu - i ljudsku i nacionalnu - valja je uzeti. Vlastitim naporima“.

Hrvatski stijeg - simbol ponosne zemlje

Naglasio je da je kao ministar vanjskih poslova i europskih integracija imao privilegij aktivno sudjelovati u našem približavanju NATO-u te da je u tom procesu RH poduzela niz institucionalnih i društvenih reformi koje su bile vrlo zahtjevne, ali su imale potporu hrvatskih građana i svih relevantnih političkih snaga jer smo svi bili svjesni da se one provode zbog daljnjeg razvoja hrvatskog društva:

- I na kraju, naši napori bili su vrednovani! Podizanje hrvatske zastave prije 10 godina pokraj zastava ostalih država članica bio je povijesni trenutak. Hrvatski stijeg, koji se tada zavijorio i koji i danas vijori pred sjedištem u Bruxellesu, simbolizira brojne naraštaje Hrvata koji su čekali dan kada će RH postati slobodna, suverena, neovisna i demokratska država. On danas vijori i za više od 15.000 branitelja i civila koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost Hrvatske. I na tome im vječna hvala. Hrvatska zastava vijori kao uspjeh ponosne zemlje koja se znala izboriti za sebe i svoju budućnost te trajno svjedoči našoj predanosti u obrani vrijednosti i načela na kojima se NATO zasniva.

RH - pouzdana & solidarna članica

Istaknuo je da se Hrvatska u ovih 10 godina članstva dokazala kao pouzdana i solidarna članica, ne samo među saveznicima, već i među stanovništvom u zemljama u kojima sudjeluje u mirovnim operacijama i međunarodnim misijama - u Afganistanu, Poljskoj, na Kosovu, a nedavno i u Litvi:

- RH ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, prenosi prethodno stečena znanja, posebno ona iz Domovinskog rata, i razvija sposobnost vlastitih oružanih snaga. A i tu se RH pokazala vjerodostojnom u provedbi zajedničkih odluka - u našem povećanju proračuna za obranu i odlučnosti da osnažujemo vojne kapacitete. Dodana vrijednost članstva u NATO-u jest i naše zalaganje za politiku otvorenih vrata i proširenje na jugoistočnu Europu kako bi i ona postala područje mira, sigurnosti, stabilnosti i napretka. RH je među prvima ratificirala Pristupni protokol za Crnu Goru, nedavno i za Sjevernu Makedoniju, a dali smo i punu potporu Akcijskom planu za članstvo BiH.

Najuspješniji vojno-politički savez u povijesti

Napomenuvši da će se za nekoliko dana napuniti 70 godina od kada je 12 država potpisalo Sjevernoatlantski ugovor te da se međuvremenu zajednički prostor mira i stabilnosti proširio na 29, a uskoro i na 30 država, kazao je na kraju govora da to čini NATO najuspješnijim vojno-političkim savezom u povijesti:

- Ali danas, 2019. godine, kao i 1949. i 1989. godine, NATO se ponovno mora prilagoditi novim sigurnosnim izazovima u sve složenijem i teško predvidivom globalnom okruženju. I stoga moramo ostati jedinstveni u obrani naših temeljnih vrijednosti - kontinuirano osnažujući spremnost i sposobnosti vlastitih snaga te kolektivnu obranu. Uvjeren sam da će Hrvatska nastaviti u tome davati svoj važan doprinos!

A A A