Vijesti
7. 5. 2019.

Plenković-Tusk sinoć u Bruxellesu. Danas Daul, Juncker & govor na konferenciji „Yes, we should!“

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković boravi u Bruxellesu 6. i 7. svibnja, a odmah po dolasku sastao se sinoć s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, s kojim je razgovarao o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (u kojem Hrvatsku čeka omotnica od oko 10 milijardi eura), Brexitu i budućnosti Unije uoči summita u Sibiuu (Sibinju) u Rumunjskoj 9. svibnja te o stanju u jugoistočnoj Europi.

Hrvatski pogled na budućnost Europe

Danas, 7. svibnja, Plenković će održati govor o hrvatskom pogledu na budućnost Europe na konferenciji Centra za europsku politiku (European Policy Centre) „Yes, we should! EU priorities for 2019-2024“, a sastat će se i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

Glavna poruka - zajedništvo

U izjavi za medije nakon sastanka s Tuskom, Plenković je kazao da je dijalog o navedenim temama bio sadržajan i otvoren:

- Tusk je veliki prijatelj Hrvatske i poznavatelj našega europskog puta. Nakon pet godina na čelu Europskog vijeća, on želi dati doprinos daljnjem smjeru razvoja Unije u sljedećih pet godina. Postoje procesi, problemi i silnice na kontinentu koje žele da europski projekt oslabi, a upravo će u Rumunjskoj biti prigoda da političkom voljom na najvišoj razini još jednom istaknemo koliko nam je važno da taj projekt bude snažan i uspješan.

Smatra kako bi bilo dobro da Europska unija u predstojećem razdoblju bude izrazito angažirana i dinamična, da bude što manje krhka, a što snažnija unatoč izazovima:

- Da to bude Unija koja članice drži skupa, a ne da svatko bude za sebe. Možemo zaštititi naš nacionalni interes i naš suverenitet na zajednički način tako da u globalnoj utakmici budemo puno utjecajniji.

Golema postignuća članica EU-a

Osvrnuvši se na skup u Varšavi u povodu obljetnice proširenja EU-a iz 2004. godine, naglasio je da te zemlje imaju razloga za veliko zadovoljstvo jer poslije 15 godina članstva vide koliko su napredovale u svim aspektima:

- To su golema postignuća, to je ono što želim za Hrvatsku - da i mi poslije još 6-7 godina članstva konstatiramo da smo znatno napredovali u pogledu razvoja i rasta, socijalne kohezije, reformi, zaposlenosti, kao i vrijednostima u društvu. O svemu ovome ću govoriti i na konferenciji Centra za europsku politiku, jednog od najutjecajnijih think-thankova u Bruxellesu.

S Junckerom o pripremama za Schengen

Upitan o čemu će razgovarati s Junckerom, predsjednik Plenković najavio je da će ga izvijestiti o našoj trenutačnoj evaluaciji u svezi sa Schengenom:

- U cijelosti smo ispunili 6 od 8 područja te trebamo proći još 2 evaluacije. Želim njegovu potporu i angažman, posebice povjerenika Avramopoulosa koji prati sve ono što radi RH po pitanju unutarnjih poslova i jačanja schengenskih kapaciteta. Na tom smo planu - poslije facilityja od 120 milijuna eura prije šest godina - učinili goleme iskorake i povukli još 130 dodatnih milijuna eura.

Program predsjednika Plenkovića (utorak, 7. svibnja)

  • 12:30 Sastanak s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom (Sjedište EPP-a, Rue du Commerce 10)
  • 14:45 Susret sa šefom Upravnog odbora Centra za europsku politiku Poulom Skytteom Christoffersenom (Crowne Plaza Bruxelles, Rue Gineste 3)
  • 15:00 Početak konferencije „Yes, we should! EU priorities for 2019-2024“
  • 15:15 Govor o hrvatskom pogledu na budućnost Europe
  • 16:15 Sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom (Zgrada Europske komisije, Rue de la Loi 200)
A A A