Vijesti
7. 5. 2019.

EU projekti u VPŽ-u: Grade se vrtići & poduzetnički inkubatori, obnavljaju dvorci, podižu nasadi & plastenici!

Nakon kratke stanke, kandidatkinje i kandidati Plave skupine HDZ-a za EU izbore nastavili su predizbornu turneju Lijepom Našom posjetom Virovitičko-podravskoj županiji.

Aquatika! „Ivanina kuća bajki“! Š-PELET! I u Karlovačkoj županiji mnogi uspješni EU projekti!

Vrtići diljem županije

Obilazak su započeli u Čađavici, gdje su prisustvovali polaganju kamena temeljca Dječjeg vrtića - projekta vrijednosti veće od 6.500.000 kuna. Inače, to je tek jedan od 11 vrtića na području Virovitičko-podravske županije čija se izgradnja sufinancira sredstvima Europske unije, odnosno Ministarstva poljoprivrede kroz mjeru ruralnog razvoja.

Još nas očekuje početak izgradnje čak sedam vrtića i to u Sopju, Čačincima, Gradini, Suhopolju, Velikom Rastovcu, Svetom Đurđu i Orahovici! Izgradnja vrtića - uz pomoć EU fondova - pridonijet će ostanku mladih obitelji u našim ruralnim područjima!

Slatinski „Stari podrum“

Naši kandidati posjetili su potom slatinski „Stari podrum“, u kojem je 1864. proizveden prvi hrvatski pjenušac. Ugostio ih je vlasnik vinarije Ivan Halas, napomenuvši da je „Stari podrum“ dio projekta pod nazivom „Mađarsko-hrvatske vinske priče II“, koji se provodi unutar Interreg V-A programa mađarsko-hrvatske suradnje za razdoblje 2014-2020.

Vrijednost projekta iznosi 76.096.50 eura, a sve s ciljem očuvanja kulturne i prirodne baštine te razvoja vinskog turizma!

Obnova Dvorca Janković

Posebno zadovoljstvo kandidati su izrazili obilaskom radova na obnovi Dvorca Janković u Suhopolju i revitalizaciji okolnog parka. Dvorac će u jednom dijelu biti obnovljen kao kulturno dobro, a u drugom kao moderni smještajni objekt.

Nositelj Projekta pod nazivom „Centar za posjetitelje“ sama je Virovitičko-podravska županija. Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 39.767.716,50 kuna dok je udio potpore Europske unije čak 84,04 posto (!), odnosno 33.419.096,67 kuna bespovratnih sredstava.

Nasadi, plastenici, Poduzetnički inkubator

Potom je Plava skupina posjetila i središte županije - Viroviticu. Obišli su plastenik tvrtke Brana d.o.o., koja je mjerom iz Programa ruralnog razvoja RH podigla nasade jabuka i borovnica na obroncima Bilogore ukupne površine 7 hektara i izgradila 16.000 metara kvadratnih moderno opremljenih plastenika za proizvodnju povrća. Nasadi i plastenici sufinancirani su iz EU-a s udjelom od čak 85 posto, a iz proračuna RH s 15 posto!

Zatim su posjetili Poduzetnički inkubator u Pitomači, koji je dio skoro 30 milijuna kuna vrijednog projekta „Mreža poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije”, od čega 20 milijuna kuna otpada na bespovratna EU sredstva.

5 žena među prvih 8

 „Šećer na kraju“ obilaska županije bilo je obilježavanje 20. obljetnice osnivanja Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ VPŽ-a u Orahovici, gdje su naše kandidatkinje i kandidati predstavili svoje prioritete i ciljeve za EU izbore.

Posebno zadovoljstvo izrazili su činjenicom da je na listi HDZ-a 5 žena među prvih 8-ero kandidata!

Tomislav Sokol (za HRT): Ulazak u schengenski prostor naš je strateški cilj, a Hrvatska je već ispunila 6 od 8 uvjeta! I u Virovitičko-podravskoj županiji na svakom se koraku vidi koliko znače europski fondovi. Od razvojnih projekata preko vrtića, škola, zdravstva, prometa do komunalne infrastrukture - vodoopskrbe i odvodnje. Ne zaboravimo: 80 posto javnih investicija u Republici Hrvatskoj dolazi upravo iz europskih sredstava! I drugo: iz europskog proračuna povukli smo 14.5 milijardi kuna više nego što smo u nj uplatili!

A A A