Vijesti
31. 1. 2019.

Jandroković primio dobitnike „Ponosa Hrvatske“: Upravo vaši životi šalju poruku da se može i bolje i drugačije!

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković primio je danas dobitnike nagrade za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu „Ponos Hrvatske“. Čestitao im je, zahvalio za sve što su učinili te poručio da upravo njihovi životi šalju poruku da se može i bolje i drugačije.

- Nema veće vrline od ljubavi i pomoći prema drugom čovjeku. Pokazali ste brigu i spremnost žrtvovati se za drugog. U javnom prostoru, nažalost, dominiraju druge teme, banalne, loše ili glamurozne, a zaboravljaju se prave vrijednosti i vrline. Stoga se danas poklanjamo vama koji ste to zaslužili.

Humanost

Udruga Ponos Hrvatske tijekom godine prikuplja priče o potencijalnim kandidatima za dodjelu te nagrade čiji je utemeljitelj dnevni list '24 sata'. To je priznanje onima koji svojim djelima pokazuju ljudskost, inspiriraju druge da nešto učine ili su pak primjer drugima - bilo da se radi o spašavanju života, dobroti, humanosti ili hrabrosti. Nagrade herojima za 2018. bit će uručene sutra navečer na prigodnoj svečanosti.

Među dobitnicima su braća Danijel i Boris Bursać, treneri taekwondoa i juda za djecu s posebnim potrebama, ronioci koji su spasili nasip na Uni i borili se s poplavama - Nikica Spudić, Marin Božičević i Romano Mužak - te Kristina Zrinka Kožul, hrabra žena koja je oboljela od multiple skleroze, a školovala se za pilates trenericu i sada trenira žene oboljele od iste bolesti.

Dobrota

Nagradu će dobiti i Vladimir i Marina Hoblaj te Ankica i Rade Bulić koji su usvojili i udomili jako puno djece, policajac koji je trčao maratone kako bi pomogao prikupiti novac za pomoć bolesnom dječaku Ivanu Kristijanu Srpaku, Stjepan Kirasić - koji je spasio muškarca i ženu iz gorućeg auta, Vesna Ujević - koja pomaže nemoćnima i školuje brojnu djecu u Africi, Zdravko Janč - koji već 50 godina kao volonter sudjeluje u radu Hrvatske lige protiv raka.

Nagrađeni su i Mira Čuvdić, učiteljica koja je sama osmislila razne materijale za pomoć djeci u učenju, a uz to je omogućila dvjema djevojčicama iz Hrvatske (koje su otišle u Afriku) da online prate nastavu prema njezinim materijalima, te Ante Bonacin, vozač autobusa koji je izbacio sve putnike jer su nasrnuli u autobus i nisu pustili invalida u kolicima da uđe prvi.

Hrabrost

Nagrade će dobiti i ronioci koji su spašavali surfere iz podivljalog mora Matej Barhanović i Matej Lisičar, zatim dobrovoljni darivatelj krvi koji ju je dao čak 150 puta Petar Rac te Valentina Koprivnjak, teta u vrtiću koja u slobodno vrijeme pomaže siromašnima.

Nagrađen je i vatrogasac koji je iz olujnog mora spašavao neodgovorne kupače nakon novogodišnje noći Dino Škamo te Čarolija darivanja - Facebook grupa u kojoj su Mirta, Katarina, Tereza i Silvia koje su osmislile stranicu na kojoj objavljuju želje djece koja se nalaze u raznim domovima.

A A A