Vijesti
29. 3. 2019.

SDP-ova vlada nije nadzirala trošenje novca u Uljaniku - Porezni obveznici više neće plaćati tuđe greške!

Naši saborski zastupnici Sunčana Glavak i dr. sc. Tomislav Sokol danas su u Hrvatskom saboru održali konferenciju za medije.

Odgovornost prema građanima

Sokol je govorio o problemu Uljanika, naglasivši da je najveći dio jamstava koja su sada došla na naplatu Vladi Andreja Plenkovića dala SDP-ova vlada, koja nije kontrolirala kako se novac troši.

SDP & IDS dijelili su Uljaniku šakom i kapom, a nijednom nisu proveli nadzor nad trošenjem toga silnog novca!

- Vlada analizira sva potencijalna rješenja nakon što je odbijen koncept restrukturiranja koji je predložio Tomislav Debeljak. Radi odgovornosti prema poreznim obveznicima, Vlada ne može prihvatiti takvo restrukturiranje, tj. ne može odobriti toliki iznos državnih potpora. Hoće li doći do stečaja brodogradilišta, nije na meni nagađati - jer i dalje se vode razgovori s potencijalnim investitorima - no koja god opcija bude odabrana, porezni obveznici više neće plaćati tuđe greške!

Najmanje 5 mandata

Glavak se pak osvrnula na najnovije projekcije Europskog parlamenta prema kojima HDZ osvaja šest mandata te istaknula da će na EU izborima HDZ imati najkvalitetniju listu.

Stigle nove projekcije: HDZ-u čak šest mjesta u Europskom parlamentu, evo tko još osvaja mandate

- Pet mandata je ono što je HDZ istaknuo kao svoju ambiciju, a borit ćemo se i za više od toga. Uskoro ćemo u cijelosti predstaviti naš programa za europske izbore, koji je usklađen s glavnim točkama programa Europske pučke stranke. HDZ će osvojiti najveći broj mandata - sigurna sam da ćemo pobijediti!

Borba protiv nasilja u obitelji i nad ženama

Glavak je podsjetila da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prošlog petka otvorilo javno savjetovanje o prijedlogu Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji. Trajat će do 21. travnja.

- U odnosu na prijašnje protokole podiže se razina međuresorne suradnje i dodatni se naglasak stavlja na senzibiliziranje javnosti. Novine su usmjerene i na bolju zaštitu žrtve, usklađivanje s Konvencijom Vijeća Europe, usavršavanje nadležnih službi i učinkovitiju prevenciju nasilnog ponašanja. Protokolom se posebno apostrofiraju uloga i način postupanja medija u slučajevima obiteljskog nasilja.

Izjava ministrice Murganić o Prijedlogu protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji puštenom u javnu raspravu

#SPASIME Strože kazne za nasilje u obitelji, sigurne kuće u svim županijama & telefon za žrtve 24 sata dnevno!

Muškarci-žene 9609:2820

Često se u društvu susrećemo s mitovima, pa je tako mit da je nasilje u obitelji i među bračnim partnerima njihova privatna stvar, a činjenica jest da je to nasilje ozbiljan društveni problem na koji smo dužni svi zajedno reagirati - dodala je Glavak.

- Mit je i da djeca trebaju oca iako je nasilan prema njihovoj majci. Često se čuje kako bi bilo dobro da žena ostane živjeti s takvim partnerom „radi dobrobiti djece“, ali je činjenica da djeca odrastanjem u takvoj obitelji uče biti i sama nasilna. Mit je i da su žene podjednako nasilne - jer statistički podaci pokazuju nešto sasvim drugo: od 12.429 okrivljenih punoljetnih počinitelja nasilja u obitelji 2016. godine, njih 2.820 bile su žene, a 9.609 muškarci. Odnosno, gotovo 80 posto.

A A A