Vijesti
4. 4. 2019.

Pravnim osobama omogućavaju se uzgoj & proizvodnja konoplje u medicinske svrhe!

Naša je Vlada na prošlotjednoj sjednici prihvatila amandman dr. Ivana Ćelića, saborskog zastupnika HDZ-a i predsjednika Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ministarstva zdravstva, na izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, pa će tako prvi put pravnim osobama u RH biti dopušteni uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe!

Odobrenje za uzgoj, navodi Jutarnji list, davalo bi Ministarstvo zdravstva na temelju podnesenog zahtjeva pravne osobe koja ima proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode za proizvodnju lijeka ili djelatne tvari. Dakle, uzgojem i proizvodnjom medicinskog kanabisa moći će se baviti isključivo farmaceutske tvrtke i gradske ljekarne koje već imaju dozvolu za proizvodnju lijekova.

Dostupniji & jeftiniji lijekovi

Odobrenje bi Ministarstvo zdravstva dostavljalo MUP-u, dok bi se naknadno, šest mjeseci nakon stupanja zakona na snagu, donio pravilnik koji će određivati način i mjerila za davanje odobrenja.

- U prvom koraku vjerojatno će se uvoziti biljka sirovina iz koje će se raditi ulje kanabisa, a kad se naprave studije, siguran sam da će i neke farmaceutske tvrtke krenuti u vlastitu proizvodnju u strogo kontroliranim uvjetima, čime će takvi pripravci biti dostupniji i jeftiniji pacijentima - pojasnio je Ćelić.

Preskupi uvozni proizvodi

Od 2016. lijekovi na bazi kanabisa mogu se kupiti u hrvatskim ljekarnama, ali radi se isključivo o uvoznim proizvodima koji dosežu cijenu i do 1.000 kuna po bočici od 30 mililitara ulja.

Te godine uvezeno je 1.200 bočica, ali budući da je cijena bila previsoka, pacijenti koji boluju od teških bolesti i dalje su bili okrenuti crnom tržištu, pa su bočice zbog isteka roka trajanja povučene iz ljekarni i već ih gotovo godinu dana nema na tržištu. Ministarstvo zdravstva je, kako doznaje navedeni dnevnik, naručilo novih 400 bočica. Čeka se isporuka.

Građani neće moći uzgajati kanabis

Ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a prof. dr. sc. Milan Kujundžić potvrdio je da uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe neće biti dopušteni građanima, već samo tvrtkama i ljekarnama koje se bave proizvodnjom lijekova.

- Neće se moći sjetiti bilo tko i početi uzgajati kanabis, ni u medicinske svrhe ni za vlastite potrebe. Amandman kolege Ćelića bit će dopunjen pravilnikom koji će odrediti mjerila za davanje odobrenja. Na taj će se način omogućiti snižavanje cijena lijekova na bazi kanabisa, ali i definirati svi uvjeti i rizici koje nosi uzgoj od eventualnih ilegalnih rabota. Hrvatska Vlada, ponavljam, ne razmišlja o tome da se građanima dopusti uzgoj kanabisa za vlastite potrebe.

A A A