Vijesti
7. 6. 2019.

Gordan Jandroković položio vijenac za sve žrtve atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija

Premijer Shinzo Abe, predsjednik Zastupničkog doma Tadamori Oshima i predsjednik Gornjeg doma japanskog parlamenta Chuichi Date, Parlamentarna skupina prijateljstva Japan-RH, audijencija kod carskog para… predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković nastavio je višednevni, službeni posjet Japanu dolaskom u Hirošimu, gdje je u Memorijalnom parku mira položio vijenac za sve žrtve atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija.

Nakon predsjednika SAD-a, Jandroković je drugi strani dužnosnik s kojim se sastao japanski carski par!

Iz Japana: Daljnje unaprjeđenje prijateljskih odnosa, gospodarske suradnje & turističke razmjene dviju zemalja!

Gordan Jandroković započeo službeni posjet Japanu sastankom s premijerom Shinzom Abeom

Neizreciva ljudska tragedija

Nakon polaganja vijenca, Jandroković se upisao u Knjigu dojmova:

„Stojeći u tišini u Memorijalnom parku mira, odajem počast svim žrtvama atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija, kao i svim preživjelima ove neizrecive ljudske tragedije. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi. Trajni mir u svijetu možemo postići jedino uz međusobno razumijevanje, toleranciju, nadu, humanost i mudrost.

S dubokim poštovanjem prema japanskom narodu, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković“

S gradonačelnikom Hirošime

U Memorijalni park mira, koji godišnje posjeti 1.7 milijuna osoba, predsjednik Hrvatskog sabora došao je u društvu s gradonačelnikom Hirošime Kazumijem Matsuijem, s kojim se prije toga sastao u gradskoj upravi.

Matsui je upoznao Jandrokovića s razvojem Hirošime, a razgovarali su o mogućnostima gospodarske suradnje na nacionalnoj i lokalnoj razini, kao i o uključivanju drugih hrvatskih gradova u projekt „Gradonačelnici za mir“, u kojem su dosad sudjelovala 34 naša grada.

Tom je prilikom predsjednik Sabora predsjedatelju Zaklade Hirošime za kulturu mira Yasuyoshiju Komizi uručio Vučedolsku golubicu, simbol stradanja Vukovara u Domovinskom ratu te mira i slobode.

Sastanci s dvojicom ministara

Prije dolaska u Hirošimu, Jandroković je u Tokyju održao sastanke i s dvojicom japanskih ministara - vanjskih poslova Tarom Konom & prostora, infrastrukture, prometa i turizma Keiichijem Ishiijem.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim razvojem prijateljskih bilateralnih odnosa te je istaknuta važnost redovne razmjene posjeta na svim razinama i održavanja političkog dijaloga.

Sve veći broj japanskih turista

Sugovornici su se suglasili da središte bilateralne suradnje u sljedećem razdoblju treba biti na osnaživanju gospodarske suradnje, pri čemu su izdvojena dva primjera japanskih ulaganja - tvrtki Kali tuna i Yazaki. Turizam je također jedno od područja zajedničkog interesa u kojem se otvara prostor za daljnji rast.

- Hrvatska bilježi stalni porast dolazaka japanskih turista, stoga je važno da dvije države što skorije sklope Sporazum o zračnom prometu kojim bi se omogućilo uvođenje izravnih letova, a time i osnažila gospodarska suradnja. Osim u turizmu, postoje mogućnosti suradnje i na infrastrukturnim projektima u željezničkom, zračnom i lučkom prometu - istaknuo je Jandroković nakon sastanka s ministrom Ishiijem.

A A A