Vijesti
9. 4. 2019.

Zovko: Zahvaljujući našim eurozastupnicima i ovoj Vladi sada svijet itekako uzima u obzir hrvatski glas u BiH!

Hrvati bi nestali kao politički faktor u BiH da RH nije članica Europske unije. Hrvatski članovi Europskog parlamenta znatno su utjecali na politiku EU-a prema BiH i osnažili poziciju bosansko-hercegovačkih Hrvata! - istaknula je u razgovoru za Hinu eurozastupnica Željana Zovko, koja se kao predstavnica hrvatskog naroda iz BiH i HDZ-a BiH natječe za još jedan europski mandat - kao 4. na našoj listi.

Usvojeno Izvješće o BiH - s amandmanima Željane Zovko o legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda!

Diskriminatorski izborni zakon

- Promjenama izbornog zakona i Ustava BiH u zadnjih 20 godina te kriminalizacijom političkog vodstva Hrvata, naš je narod trebao potpuno nestati kao politički faktor, a u pregovorima o budućnosti zemlje uvažavalo bi se samo Sarajevo i Banja Luku. Zamislite da RH nije bila u EU-u! Pokraj Željka Komšića, imali bismo potpunu bošnjačku vlast. Sada se ipak preko hrvatskih eurozastupnika, uz snažnu podršku predsjednika Plenkovića i Vlade RH, itekako uzima u obzir hrvatski glas u BiH!

Ako treba, tisuće puta ćemo upozoriti na neravnopravnost Hrvata u BiH!

Dok sam ja predsjednik Vlade, Hrvatska neće odustati od zaštite interesa našeg naroda u BiH!

Suradnja & očuvanje ravnoteže

Podsjetila je na slučaj iz 2000. godine, kada su u formiranju tzv. Alijanse za promjene sudjelovali SNSD i SDA te izbacili Hrvate iz vlasti.

- Tada smo naučili jednu tešku lekciju. Kad se Srbi slože sa svime što Bošnjaci žele, nas nema. Stoga Hrvati i nastoje očuvati ravnotežu te surađuju sa Srbima. Uslijed demografskih trendova, oni shvaćaju kako bi nakon Hrvata i njima bila ukinuta konstitutivnost. U BiH, dakle, ne postoje iskrena savezništva. Nema „ljubavi“, to je stanje zamrznutog mira.

Proširenje EU-a u interesu Hrvatske

Proširenje EU-a u interesu je Hrvatske jer bez toga nema mira i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, a BiH se prepušta utjecaju zemalja poput Turske, Saudijske Arabije i Rusije - naglašava Zovko, no dodaje da su izmjene nepravednoga izbornog zakona i stvarna ravnopravnost Hrvata uvjeti bez kojih BiH ne može nastaviti europski put.

Želimo da hrvatski narod bude ravnopravan te da BiH što brže ide prema Europskoj uniji!

A A A