Vijesti
14. 5. 2019.

Zagrebačka županija - Europski projekti nisu apstrakcija, nego realnost koja mijenja RH na bolje!

Kandidati Plave skupine HDZ-a za EU izbore Tomislav Sokol i Nikolina Brnjac, dvoje doktora znanosti, posjetili su Zagrebačku županiju. Obilazak su započeli u Ivanić Gradu, gdje su sudjelovali na javnoj tribini o projektima koji se financiraju EU sredstvima: Regionalni vodoopskrbni sustav - Zagreb istok (vrijedan više od 100 milijuna kuna), Razvoj aglomeracije Ivanić Grad (300 milijuna kuna), Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator (12 milijuna) i Revitalizacija rijeke Lonje (8 milijuna).

Milijuni bespovratnih sredstava

Sljedeće odredište - Općina Dubrava. Ondje su se družili s Mladeži HDZ-a Zagrebačke županije na čelu s Tomislavom Okrošom, ujedno i načelnikom ove uspješne općine.

I kada je riječ o EU projektima, Dubrava se ima čime pohvaliti: Energetska obnova Osnovne škole Dubrava (osigurano bespovratnih 2,7 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj), Rekonstrukcija kulturnog centra „Dolarevo“ (vrijednost projekta iznosi 3,85 milijuna kuna), Izgradnja vodovodne mreže na području općine Dubrava - 55 kilometara (vrijednost - 50 milijuna kuna)…

Nastavak razvoja uz EU fondove

Nadalje, naši su kandidati posjetili OPG Horvatić u Staroj Kapeli te razgovarali s vlasnicima, mladim stočarima koji se bave govedarstvom, te se uvjerili u potencijale koje ova županija ima za daljnji razvoj.

U Gradu Vrbovcu obišli su postrojenje tvrtke Galkos, koja se prometnula u vodeću izvoznu tvrtku ovog dijela Lijepe Naše. Čak 80 posto proizvodnje (galvansko pocinčavanje) izvoze na zahtjevno tržište EU-a. S obzirom na izrazito dobre rezultate poslovanja, iz tvrtke su najavili kako se i dalje namjeravaju razvijati uz pomoć europskih sredstava.

Nakon Vrbovca naši su kandidati posjetili Dugo Selo. Iz novootvorenih prostorija gradskog HDZ-a gostovali su na Radiju Martin te predstavili Program „Hrvatska za generacije“.

I posljednja destinacija toga sadržajnoga predizbornog dana u Zagrebačkoj županiji - Općina Pisarovina. Brnjac & Sokol obišli su Poduzetničku zonu u kojoj se gradi pogon pivovare Varionica (projekt vrijedan 12 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano oko 4.8 milijuna). Također su posjetili i tvrtku KM Kovnicu, pogon za štancanje i prešanje čeličnih limova za automobilsku industriju, a dan su zaključili druženjem s građanima u Krašogradu.

Dr. sc. Tomislav Sokol: Iz EU proračuna povukli smo više od 14 milijardi kuna nego što smo u nj uplatili. I to se vidi na svakom koraku. Ti projekti nisu apstrakcija, nego realnost. Imamo skoro 2.7 milijardi kuna ugovorenih projekata iz EU-a samo u Zagrebačkoj županiji, od čega je više od milijardu kuna za vodoopskrbu - provedbu vode i kanalizacije za desetke tisuća naših građana. U EP-u ćemo se zauzeti da se u sljedećem sedmogodišnjem EU proračunu osiguraju adekvatna sredstva kako bismo korištenjem EU fondova dostigli najrazvijenije članice Europske unije!

Dr. sc. Nikolina Brnjac: Ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, jedan od glavnih ciljeva našeg Programa, želimo osigurati i boljom prometnom povezanosti. Nekoliko primjera za Zagrebačku županiju iz tog sektora: Izgradnja željezničke infrastrukture Dugo Selo - Križevci već je krenula: 1.2 milijarde kuna! Natječaj za prugu Dugo Selo - Novska raspisat će se iduće godine: projekt u vrijednosti 3.5 milijarde kuna! Važno je spomenuti i nabavku 21 novog vlaka. Obilazeći Lijepu Našu, kada vidite sve te radove, aglomeracije, prometnice, vrtiće, škole, bolnice… koji se grade ili obnavljaju uz pomoć EU fondova, shvatite da je Hrvatska postala jedno veliko gradilište.

A A A