Vijesti
11. 2. 2019.

Najoštrije osuđujem Tajanijevu izjavu o "talijanskoj Istri i Dalmaciji": Apsolutno je neprihvatljiva i HDZ-u i Vladi!

Uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća naše stranke, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković stao je pred medije te se osvrnuo na jučerašnju izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Odbacujemo revizionističke pretenzije!

Želio sam osobno izaći pred medije i komentirati izjavu koju je Tajani dao jučer u Basovizzi. Najoštrije i osuđujem i odbacujem njegovu izjavu, koja je ima natruhe i teritorijalnih pretenzija i revizionizma! - poručio je predsjednik Plenković te nastavio:

- Izjava je apsolutno neprihvatljiva i Vladi i HDZ-u! Izravno sam danas nazvao Tajanija i poručio mu da tražimo pojašnjenje. Hrvatska Vlada i HDZ će se uvijek snažno protiviti bilo kakvim izjavama koje bi mogle imati, ponavljam, bilo teritorijalne, bilo revizionističke pretenzije!

Nema opravdanja

Istaknuo je da nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s kojim je dosad imao vrlo kvalitetan odnos i suradnju.

- Koliko ga poznam, a znamo se vrlo dobro zadnjih šest godina, nikad dosad nije bilo ni najmanje indicije ovakvog stava, niti se to ičim dalo naslutiti. Ne želim ga uopće opravdavati. Činjenica da je govorio pred potomcima ljudi koji su otišli s hrvatskog teritorija, ali isto tako onih koji su, nažalost, živote skončali u fojbama, ni na koji ga način ne ekskulpira od formulacija koje su, vjerujem, svim političkim akterima u Hrvatskoj, a osobito Vladi, meni osobno i HDZ-u, apsolutno neprihvatljivi. I to smo mu jasno dali do znanja!

Zaključio je da Tajanijeva izjava o "talijanskoj Istri" i "talijanskoj Dalmaciji" ne ostavlja prostor za drukčije interpretacije od one revizionističke. „Pretpostavljam da će u svom objašnjenju reći da je mislio na nazočnu publiku, a ne na teritorij, što je i ustvrdio u našem razgovoru“.

A A A