Vijesti
18. 3. 2019.

#SPASIME Strože kazne za nasilje u obitelji, sigurne kuće u svim županijama & telefon za žrtve 24 sata dnevno!

Nakon subotnjeg prosvjeda građanske inicijative #spasime, na kojem je bio i Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a danas je predstavnice te inicijative primio u Banskim dvorima. Dogovoreno je da će se do kraja godine otvoriti dežurni telefon za žrtve nasilja te u šest županija, koje ih još nemaju, otvoriti sigurne kuće, a u sklopu srednjoročnih mjera najavljene su izmjene zakona sa strožim kaznama.

Krik žrtava i civilnog društva

U izjavi za medije nakon sastanka predsjednik Plenković kazao je da je ova Inicijativa o nasilju u obitelji, kao izrazito negativnom fenomenu, progovorila na otvoreniji i jasniji način - koji je mobilizirao mnoge.

- Poruka je bila jako dobra, uključila je one na koje se i odnosi - na žrtve nasilja u obitelji, a taj krik civilnog društva i žrtava nailazi na otvorena vrata Vlade RH, mene osobno i svih resora koji se ovim problemom bave.

Dodao je da su predstavnici Vlade i inicijative proveli dva sata u otvorenom razgovoru i argumentiranoj raspravi.

- Nastojali smo vidjeti što od zahtjeva koje je formulirala inicijativa #spasime možemo napraviti u kraćem roku, a što od toga možemo u srednjem roku.

#SPASIME Plenković se pridružio prosvjedu protiv nasilja & najavio izmjene Kaznenog zakona!

Telefon za žrtve 24 sata

Predsjednik Plenković najavio je da će se do kraja godine na razini države pokrenuti dežurni telefon koji bi žrtvama nasilja bio dostupan 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, a da će se prethodno educirati operateri koji će im moći pružiti odgovarajući savjet i pomoć.

Kako bi se premostilo vrijeme do otvaranja tog telefona, vidjet će se što se može učiniti s postojećim operaterima na 112 i 192, koji će davati inicijalne informacije - uz dodatne edukacije u Ministarstvu unutarnjih poslova koje je zaduženo za te službe.

Što se tiče pitanja sigurnih kuća, dogovoreno je da će Vlada u razgovoru sa županima osigurati da se do kraja godine one organiziraju i u onih 6 županija gdje ih trenutačno nema.

Strože kazne za nasilje u obitelji

Govoreći o aktivnostima srednjoročnog karaktera, odnosno zakonskim izmjenama, predsjednik Plenković kazao je da će Ministarstvo pravosuđa prionuti izradi izmjena Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kako bi se napravilo ono što je najvažnije - da se postrože kazne koje su sada nerijetko blaže jer se tretiraju kao prekršaj, a ne kaznena djela.

- Smatramo da preventivna i odvraćajuća uloga penalne politike može biti učinkovitija ako su kazne strože. U radnoj skupini sudjelovat će i predstavnice inicijative, kao i pravni eksperti koji se kroz konkretne slučajeve nasilja susreću s problemima koje žrtve doživljavaju u pravnim procesima.

Najavio je i da će u međuvremenu ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obaviti razgovore s Ravnateljstvom policije o načinima daljnjeg postupanja prema kvalifikacijama nasilja u obitelji. Isto tako, poštujući neovisnost i samostalnost Državnoga odvjetništva, ministri pravosuđa i unutarnjih poslova razgovarat će s DORH-om o tome što oni mogu učiniti u okviru svojih postupanja kako bi se ta djela kvalificirala na teži način.

Edukacija od malih nogu & senzibiliziranje javnosti

Istodobno, i dalje će se jačati edukacija u okviru kurikularne reforme, kada je riječ i o građanskom i o tjelesnom odgoju.

- U pitanje senzibiliziranja naših mladih od najranijega djetinjstva vrlo će se jasno ugraditi da je nasilje društveno neprihvatljivo, neprihvatljivo od najranije dobi, i da šamar nije dobrodošao u bilo kojoj varijanti jer onda kasnije evoluira do strašnih slučajeva nasilja.

Senzibiliziranje javnosti podrazumijeva i Vladina jasna očitovanja.

- Dio te javne kampanje preuzeo sam i prošle godine prigodom ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o zaštiti od nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Trebamo uložiti dodatne napore putem medija i društvenih mreža, na čemu će raditi svi uključeni resori.

Precizni protokol o postupanju

Vlada će ovog tjedna izaći u javnost s preciznim protokolom o tome što pojedine institucije rade u slučajevima nasilja u obitelji. Dokument je pripremilo Ministarstvo socijalne politike u suradnji s ostalim nadležnim resorima, a učinilo je to neovisno o nedavnom prosvjedu, sa željom da kroz javnu raspravu doprinesu svi koji žele poboljšati standardne procedure.

- Predstavnicima inicijative zahvaljujem se na svemu što su učinili da ovaj grozni društveni fenomen, nasilje u obitelji, nasilje nad ženama i nad djecom, zajednički pokušamo smanjiti, riješiti i prevenirati.

Jelena Veljača: Zadovoljni smo!

Inicijatorica subotnjeg prosvjeda Jelena Veljača kazala je da su u inicijativi posebno zadovoljni činjenicom što će sudjelovati u radu nekoliko radnih skupina.

- Radit ćemo strastveno, kao što smo radili i na prosvjedu, i nećemo iznevjeriti ni vas koji ste nas podržavali ni žrtve nasilja. Napravit ćemo sve da se naši zahtjevi stvarno implementiraju u sustav.

A A A