Vijesti
16. 5. 2019.

Svakoj mladoj osobi kvalitetno obrazovanje, primjereno radno mjesto & podrška u zasnivanju obitelji!

Nositelj naše pobjedničke liste za EU izbore i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke (EPP) Karlo Ressler te predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš održali su u Središnjici konferenciju za medije na kojoj su predstavili Program MHDZ-a za izbore za Europski parlament.

Konferenciju možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njihove ključne poruke:

Ressler: Zajedno izgradimo Hrvatsku za sve generacije!

HDZ sa svojim kandidatima, Programom i načinom komuniciranja u kampanji za EU izbore stavlja znatni naglasak na mlade. Program Mladeži HDZ-a podijeljen je u 7 tematskih točaka te je usmjeren na ključne izazove mladih - koji se mogu rješavati i kroz Europsku uniju. Našim Programom - usmjerenim prema budućnosti - želimo Hrvatsku, a posebice mlade, pripremiti za sve nove tehnološke, gospodarske i društvene izazove.

Skoro 100.000 novih radnih mjesta

Od ulaska Hrvatske u EU, stopa nezaposlenosti mladih u hrvatskoj se prepolovila. Paralelno s tim, u zadnje tri godine stvoreno je više od 96.000 novih radnih mjesta. Više od milijardu kuna, uz pomoć EU fondova, ulaže se u obnovu studentskih domova. To je također jedan od niza primjera rezultata politike HDZ-a na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Pritom podsjećamo da su prije pet godina HDZ-ovi eurozastupnici okupili oko 50 mladih ljudi te ih postupno uključivali u europske politike i politički život naše stranke.

Važni izbori i za EU i za RH

U kampanji smo obišli 20 županija, 90 gradova i općina, razgovarali s brojnim mladim ljudima i možemo izdvojiti tri ključne teme koje ih zanimaju: Obrazovanje, zapošljavanje i obitelj. Naš je temeljni cilj da svaka mlada osoba u RH dobije kvalitetno obrazovanje, primjereno radno mjesto i podršku društva u zasnivanju obitelji. Za to je važno i stambeno pitanje - samo u zadnje dvije godine više od 5.000 mladih obitelji dobilo je potporu kroz subvencioniranje stambenih kredita.

Želim još jednom pozvati sve birače, pogotovo mlade, da izađu na izbore 26. svibnja. Na njima se odlučuje kako će naša generacija živjeti idućih pet godina kako u Europi, tako i u Hrvatskoj. Zajedno, izgradimo Hrvatsku za sve generacije!

Vidiš: Korištenje EU fondova ključno je za podizanje kvalitete obrazovanja!

Želimo voditi afirmativnu politiku i biti na usluzi mladima. U Programu Mladeži HDZ-a za EU izbore stavili smo naglasak na ona pitanja koja smatramo prioritetnima. Na 1. su mjestu obrazovanje i vještine. Tržište rada se razvojem tehnologije rapidno mijenja, stoga je kod mladih potrebno neprestano unaprjeđenje znanja i sposobnosti. Za podizanje kvalitete obrazovanja ključno je koristiti i EU fondove. Zalažemo se i za veće stipendije i veće financiranje programa Erasmus - koji je odlična prilika da se naši mladi upoznaju s vršnjacima u EU-u, da steknu dodatna znanja i iskustva te ih, nakon povratka, primijene u Hrvatskoj.

500 vrtića diljem Hrvatske

Druga točka - zapošljavanje i poduzetništvo. Želimo da se mladi u što većem broju odluče za pokretanje vlastite poduzetničke priče i raduje nas da je broj mjera kojima se taj put olakšava sve veći. Treće - osnaživanje obitelji. Želimo da nijedna mlada osoba u bilo kojem dijelu Hrvatske ne mora birati između karijere i obitelji. Zato nas iznimno veseli da se upravo iz EU fondova obnavlja ili izgrađuje 500 vrtića diljem Hrvatske i produljuje njihov rad. Četvrto - digitalizacija društva. Mladima, a pogotovo onima u ruralnim područjima i na otocima, digitalna uključenost izrazito je važna, stoga pozdravljamo program kojim će gotovo 550 naselja dobiti brži Internet.

Demokršćanske vrijednosti

Peto - zajednica vrijednosti i identiteta. Važan nam je europski projekt temeljen na kršćanskim korijenima, stoga želimo osigurati veće sudjelovanje mladih iz Hrvatske u programu Europske snage solidarnosti za promicanje volontiranja i izgradnju demokršćanski solidarne Europe. Šesto - zeleni rast. Želimo pomiriti gospodarski rast i razvoj industrije s očuvanjem našeg okoliša. Sedmo - promicanje zdravog života. Promovirat ćemo športske aktivnosti koje doprinose i socijalnom uključivanju mladih. Isto tako, zalažemo se za Europsku uniju koja osigurava najviše standarde sigurnosti i kvalitete hrane na tržištu u svim zemljama članicama.

A A A