Vijesti
8. 4. 2019.

Iz Beča: Nakon što i ako ispune sve uvjete, spremni smo podržati EU perspektivu susjednih zemalja

Hrvatska želi da cijela Europska unija shvati koliko je važno naše jugoistočno susjedstvo. Zainteresirani smo da u njemu prevladaju sigurnost, stabilnost i gospodarski napredak. Stoga smo spremni podržati europsku perspektivu i buduće članstvo susjednih zemalja, naravno, nakon što i ako ispune sve potrebne kriterije!

To je istaknuo predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u Beču, gdje sudjeluje na dvodnevnoj konferenciji predsjednika parlamenata država EU-a na temu politike proširenja.

- Zalažemo se da potencijalne članice budu individualno vrednovane, ovisno o njihovim postignućima, a Hrvatska im je spremna pomoći svojim iskustvom i znanjem. Nastavit ćemo inzistirati na tome da EU zadrži fokus na jugoistok Europe kako bi se i on, kada države aspirantice ispune uvjete, integrirao u sastav Unije - dodao je Jandroković.

Investicija u mir i stabilnost

Poručio je da je interes i EU-a konsolidirati svoj politički prostor, a to uključuje jugoistok Europe:

- To je investicija u mir i stabilnost na temelju zajedničkih vrijednosti. Želimo jačati političku potporu procesu proširenja i kako bismo izbjegli utjecaj drugih globalnih aktera. Strategija EU-a treba biti poticaj zemljama u hrvatskom susjedstvu da provode reforme. Nadam se da će iskoristi priliku koja im je ponuđena.

O dostojanstvenoj komemoraciji u Bleiburgu

Jandroković će se tijekom konferencije sastati i s Wolfgangom Sobotkom, predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrijskog parlamenta. Najavio je da će na dnevnom redu biti i pitanje komemoracije na Bleiburgu:

- Objasnit ću da se radi o komemoraciji za žrtve, za ljude koji su ubijeni bez suđenja, što ne bi smjelo niti će imati bilo kakvih političkih konotacija.

A A A