Vijesti
5. 7. 2019.

Eurozastupnici HDZ-a: Puna podrška Ursuli von der Leyen - Tražit ćemo EU sredstva za demografsku obnovu!

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, članica CDU-a, ima potporu i Europske pučke stranke (EPP) i HDZ-a za predsjednicu Europske komisije - poručili su uglas naši eurozastupnici na predstavljanju u Kući Europe u Zagrebu.

EPP - pobjednik europskih izbora

KARLO RESSLER: EPP je pobjednik europskih izbora - s više od 40 milijuna glasova diljem EU-a. U Europskom parlamentu imamo mamo 30 mandata više od prvog kluba iza nas. Stoga je bilo i logično i ključno da kandidat(kinja) za predsjednika Europske komisije bude iz naše političke obitelji.

DUBRAVKA ŠUICA: Žao nam je što je otpao koncept spitzenkandidata, ali EPP ne želi blokirati Europsku uniju. Važno je to da se postignutim kompromisom poštuje relativna pobjeda EPP-a na europskim izborima, a osobno sam vrlo zadovoljna što će prvi put na čelu Europske komisije biti žena.

Kompromis poštuje pobjedu EPP-a. Na čelu Europske komisije prvi put će biti žena, i to koja dobro poznaje Hrvatsku!

Najjača grupa ima pravo na najvišu poziciju

Dr. sc. TOMISLAV SOKOL: Što se nas pučana tiče, neće biti problema s potvrđivanjem Ursule von Der Leyen u Europskom parlamentu. Poanta je da najjača stranka ima pravo na najvišu poziciju. S novom kandidatkinjom zadržan je demokratski legitimitet jer je EPP relativni pobjednik.

ŽELJANA ZOVKO: Izuzetno sam zadovoljna izborom von der Leyen jer ona zagovara širenje EU-a na jugoistok, suprotno Fransu Timmermansu koji je za zaustavljanje proširenja. S obzirom na okolnosti, imamo najbolje moguće rješenje.

ODBORI EUROPSKOG PARLAMENTA

Na predstavljanju su naši eurozastupnici objavili i u kojim će odborima Europskog parlamenta biti punopravni članovi, a u kojima zamjenski. Zamjenski članovi glasuju u odsutnosti onih punopravnih, a u radu odbora sudjeluju na isti način kao i punopravni. Punopravne i zamjenske članove imenuju klubovi zastupnika razmjerno broju zastupnika u parlamentu.

Kohezija & demografija

Ressler će tako biti član Odbora za proračun i zamjenski član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove. „Za Hrvatsku je važno članstvo u Odboru za proračun kako bi se osigurala veća ulaganja u konkurentnost, inovacije i sigurnost te kako bi ostalo dovoljno sredstava za kohezijsku politiku. Važan je i demografski element koji bi trebao biti uključen u EU fondove“.

RH i Poljska prijateljske su zemlje - ZA demografsku obnovu & koheziju uz pomoć EU sredstava!

Šuica, koja je i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a, bit će članica Odbora za vanjske poslove (AFET) i zamjenska članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. „AFET je važan zbog politike proširenja, u kojoj je naš fokus na BiH i ravnopravnost Hrvata, pozicioniranja Hrvatske na međunarodnoj sceni i zaštite naše granice, na kojoj štitimo i sebe i cijelu EU od ilegalnih migracija“. 

Obitelj & sustizanje razvijenijih zemalja

Sokol je u svom 1. mandatu u EP-u postao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, a zamjenski je u Odboru za regionalni razvoj. „HDZ-u kao demokršćanskoj stranci bitna je obiteljska komponenta. Važno nam je da mladi ostaju u Hrvatskoj i tu zasnivaju obitelj. Kroz Odbor za regionalni razvoj zauzimat ću se da Hrvatska dobije financijska sredstva kako bi mogla nastaviti sustizati razvijenije zemlje EU-a“.

Snažan hrvatski glas u Europi!

Hrvati u BiH & sigurnost na granici

Željana Zovko bit će članica Odbora za vanjske poslove, u kojem je i zamjenica koordinatora Kluba EPP-a, i zamjenska članica Odbora za kulturu. „AFET je s aspekta naših nacionalnih interesa vrlo važan ne samo zbog Hrvata u BiH, nego i zbog pitanja mira i sigurnosti na granicama Hrvatske, na kojima je vidljiv izuzetno aktivan utjecaj trećih zemalja, što može utjecati i na turizam“.

Nastavljamo borbu ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH, a PROTIV nepravednog Izbornog zakona!

A A A