(Slavonski Brod, 30.5.2017.) Ministrica Regionalnog razvoja i Europskih fondova gospođa Gabrijela Žalac snažno je demantirala optužbe gradonačelnika na odlaku Mirka Duspare kako je Ministarstvo opstruiralo projekte i objasnila javnosti kako je upravo on sam odgovoran za neprivlačenje EU sredstava. Javno je podržala kandidaturu Hrvoja Špicera kao osobu s kojom će u budućnosti sigurno dobro surađivati.

Drago mi je da sam danas ovdje u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji.
Trudim se svaki tjedan barem jedan dan biti u našoj Slavoniji, s obzirom na to da je prioritet ove Vlade i projekt Slavonija, Baranja i Srijem a i u samome programu Vlade poglavlje ravnopravni razvoj svih dijelova Hrvatske točno smo označili ono što i mi kao Ministarstvo želimo provoditi u ovom mandatu. Moram reći da sam iznimno zadovoljna sa suradnjom sa županom Marušićem s kojim već dugi niz zajednički pripremamo projekte, ali isto tako moram reći da nisam zadovoljna s onim što je Slavonski Brod napravio, posebice u financijskoj perspektivi što se tiče operativnog programa Konkurentnosti i kohezije. Nažalost, nemaju niti jedan projekt! Isto tako želim reći da dio izjava gospodina Duspare, koje su upriličene na Radio Osijeku, da ja kao ministrica nisam ništa napravila za ovo područje je upravo suprotno! Želim javnosti reći da je gospodin Duspara sa mnom potpisao na Vladi Republike Hrvatske delegirane funkcije za Grad Brod za 31 milijun eura za ITU mehanizam, odnosno integrirana teritorijalna ulaganja, koja tek treba provesti u djelu. To je prvi puta da smo mi kao Ministarstvo, odnosno da je Vlada Republike Hrvatske uvažila u svojim uredbama upravljanje kontrolom operativnim programom upravo dio koji se odnosi na korištenje fondova EU, stoga odbacujem sve insinuacije koje su izrečene meni u prilog kao ministrici i mislim da odgovorno radim svoj posao, a posebno onaj dio koji se tiče projekata koji se trebaju provoditi na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Isto tako moram reći da što se tiče Županije, veseli podatak da je u proteklih 6 mjeseci 45 milijuna kuna ugovoreno za 13 projekata koji se financiraju iz našeg operativnog programa konkurentnosti i kohezija, gdje smo mi kao Ministarstvo upravljačko tijelo, a isto tako moram reći da veseli i činjenica da smo s 24 projekta direktno iz državnog proračuna iz našeg programa podrške regionalnog razvoja i u programu održivog razvoja lokalne zajednice za vaše jedinice lokalne samouprave u ovoj Županiji dodijelili preko 7 i pol milijuna kuna i na tome ćemo raditi i dalje i osigurati sredstva iz fonda za sufinanciranje za nerazvijene jedinice lokalne samouprave.

Na kraju moram reći da punu podršku dajem našem kandidatu za gradonačelnika Slavonskog Broda, gospodinu Hrvoju Špiceru i žalim da zajednički radimo i nastojimo da nakon drugog kruga lokalnih izbora i HDZ pobijedi i u Slavonskom Brodu i da upravo zajedničkim snagama radimo na tome da učinimo i ovaj grad i ovu županiju prosperitetnijim i da nam ljudi ostanu ovdje živjeti, rekla je ministrica Žalac.

izvor: 035portal