Ilija Cota, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Vukovarsko-srijemske županije i direktor županijske razvojne agencije „Hrast“, u ovećem intervjuu za Glas Slavonije govori o potpori stranačkih veterana predsjedniku Plenkoviću i Vladi koju predvodi.

Prenosimo naglaske o Projektu “Slavonija, Baranja i Srijem” i stabilizaciji Agrokora iz razgovora koji je radila novinarka Marija Lešić Oremović:

O POVJERENJU U VLADU RH

Protekla je godina bila jedna od najizazovnijih od završetka Domovinskog rata, što mogu potvrditi kao jedan od prvih redarstvenika te zapovjednika Specijalne i Vojne policije Oružanih snaga RH. Naša se vlada u prvih godinu dana suočila s više naslijeđenih problema nego bilo koja vlada prije nje, i to tijekom cijeloga svog mandata.“Lepeza” problema seže od političkih do gospodarskih i diplomatskih. Vlada je tu kako bi upravljala procesima, a mi kako bismo joj pomogli. Bez povjerenja u ljude i zajedničkog rada nema ni rješavanja problema - Hrvati su to pokazali i dokazali tijekom najtežih dana u suvremenoj povijesti Domovine. Vladi treba ukazati povjerenje - uz suradnju, a ne opstrukciju.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/usprkos-krizi-u-agrokoru-ocuvali-smo-izvrsne-gospodarske-trendove-i-zastitili

O ISELJAVANJU

Mnogi mi se utemeljitelji HDZ-a i branitelji žale da odlaze njihova djeca. Neki su čak skloni tvrditi da odlazi najviše djece onih koji su stvarali državu i u tome vide neki “smišljeni plan” slabljenja našega nacionalnog korpusa. Čak su skloni tvrditi da njihova djeca imaju stigmu zbog sudjelovanja očeva u stvaranju i obrani Hrvatske. Ne bih išao tako daleko. Treba znati jedno: uvijek negdje postoji život koji je kvalitetniji i gdje je standard viši, ali Domovina ne postoji nigdje drugdje. Za nju se treba boriti. A jedan od načina borbe je Projekt “Slavonija, Baranja i Srijem”.

O PROJEKTU “SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM”

Projekt podrazumijeva 2,5 milijardi eura ulaganja u poljoprivredu, ruralni i regionalni razvoj, energetiku, dodatni zamah gospodarstva. Ova nam je Vlada prva pružila priliku da zajedno rješavamo naše probleme. U Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem sjedi svih pet slavonsko-baranjsko-srijemskih župana i svih pet direktora županijskih razvojnih agencija. Osjeća se snažna želja, volja i namjera Vlade da pomogne ovom nekad najbogatijem dijelu Hrvatske. Čvrsto vjerujem u Projekt u kojem i sam sudjelujem kao direktor županijske razvojne agencije.

O MINISTRICI ŽALAC

Želim napomenuti da je do sada kroz Projekt “Slavonija, Baranja i Srijem” već ugovoreno više od 2,5 milijardi kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova, a pravi rezultati tek dolaze. Veliku ulogu u tome ima i ministrica Gabrijela Žalac, koja je zamjenica predsjednika Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Gabrijela je naša Vinkovčanka, vrsna stručnjakinja za međunarodnu suradnju i EU poslove, a došla je na dužnost ministrice s mjesta direktorice županijske razvojne agencije Hrast.

O AGROKORU & STABILIZACIJI GOSPODARSTVA

Premijer Plenković, osim što predsjeda Savjetom za Slavoniju, Baranju i Srijem, ima još jednu prevažnu funkciju za Slavoniju: on osigurava političku i gospodarsku stabilnost, i to u ne baš idiličnim uvjetima. Možete li zamisliti što bi se dogodilo da nije spriječen negativni utjecaj problema Agrokora na hrvatsko gospodarstvo? Da nam je snižen kreditni rejting? Da se mene pita, osnovao bih istražno povjerenstvo koje bi se bavilo svim interesnim grupacijama koje su u zadnjih šest mjeseci radile na tome da spriječe stabilizaciju Agrokora i time zapravo pokušavale dovesti državu u kaotično stanje.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zastrasujuca-je-indiferentnost-sdp-prema-28365-radnika-agrokora-koje-su-htjeli

Photo: Gordan Panić (Glas Slavonije)