Na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) u Strasbourgu jučer je održana razmjena mišljenja članova Odbora i predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine (i predsjednika HDZ-a BiH) prof. dr. Dragana Čovića.

Uz brojne eurozastupnike koji su postavljali pitanja, u razmjeni mišljenja sudjelovale su i naše eurozastupnice Željana Zovko, Ivana Maletić i Dubravka Šuica. Izrazile su potporu nastojanjima državnog vrha Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu.

Pitanje konstitutivnosti i reprezentativnosti

Eurozastupnica Zovko je uputila pitanje predsjedatelju Predsjedništva BiH da prisutnima objasni značenje principa konstitutivnosti koji je često neshvaćen, osobito u kontekstu BiH, i što to znači za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

- Što se će se dogoditi s BiH ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona? - upitala je.

Osvrnula se potom na Mostar - u kojem izbori nisu održani od 2008. godine. Povukla je paralelu problema grada Mostara s problemom koji je prisutan i na razini BiH - pitanje konstitutivnosti i reprezentativnosti.

Više ulaganja iz EU

Eurozastupnica Maletić osvrnula se na važnost snažnijeg ulaganja u BiH iz EU te je navela kako se često ukazuje na velike investicije u BiH iz Turske, Rusije, Kine i drugih država, a da niti jedan projekt nije financiran uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (tzv. Junckerov fond), prisutnost Europske investicijske banke je jako niska, a dio komponenti IPA-e (predpristupnog programa pomoći) još uvijek nije dostupno.

- Europski put BiH moramo podržati otvaranjem izvora financiranja i snažnijim ulaganjima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH prof. dr. Čović usuglasio se da je EU nedovoljno prisutna te je istaknuo primjere brojnih poduzetničkih projekata koji su u potrazi za europskim ulagačima. Uz to, infrastrukturna ulaganja u promet, energetiku, okoliš i znanost znatno bi pomogla u stvaranju novih radnih mjesta i ostanku stanovništva u BiH.

ZA europsku BiH

Eurozastupnica Šuica (koja je ujedno i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) izdvojila je da su promjene izbornog zakona u BiH ključne te pozvala sve europske institucije na potporu europskom putu BiH.

- Svi građani BiH zaslužuju živjeti u državi u kojoj je vladavina prava najviša vrijednost i gdje se presude neovisne sudbene vlasti poštuju. Pitanje promjene Izbornog zakona je ključno za položaj triju naroda, ali naglašavam položaj Hrvata u BiH. Koristim ovu priliku pozvati međunarodnu zajednicu i sve europske institucije da podupru i ohrabre državno političko vodstvo BiH na euroatlantskom putu te što bržem dobivanju kandidatskog statusa. Bez funkcionalnih institucija BiH bi se našla pred rizikom daljnje stagnacije, a to bi imalo katastrofalne posljedice na jugoistoku Europe, ali i u samoj BiH.

ČOVIĆ: Status zemlje kandidatkinje - što prije!

Prof. dr. Čović je izrazio optimizam i odlučnost u rješavanju svih problema koji stoje pred BiH, a više puta je izrazio potrebu dobivanja kandidatskog statusa - kao najvažnijeg preduvjeta za nastavak europskog puta.