Nakon što je nedavno u emisiji „Ici l'Europe“ („Ovdje Europa“) na kanalu na francuskom jeziku svjetske TV kuće France 24 objavljen njegov intervju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković 30. listopada gostovao je još jednom u njenom programu, ali na kanalu na engleskom - u emisiji „Talking Europe“. Razgovor, u trajanju od 17 minuta, možete pogledati u cijelosti:

http://www.hdz.hr/vijest/eu/ici-leurope-dva-glavna-europska-cilja-ulazak-u-schengen-2019-i-eurozonu-20222023-godine

Neusporedivost s Katalonijom

Na pitanje o usporedbi događaja u Kataloniji s onima u vrijeme stjecanja neovisnosti Hrvatske, predsjednik Plenković naglasio je da su te dvije situacije prilično različite, pojasnivši da je Hrvatska svoju samostalnost stekla na drukčijim pravnim temeljima - na statusu republike u bivšoj SFRJ i njenom Ustavu iz 1974. godine, ali i na, za razliku od Katalonije, jasnoj većini građana koja se na referendumu opredijelila za neovisnost.  

Plenković je pritom istaknuo da se Hrvatska zalaže za pronalazak miroljubivog rješenja bez nasilja, u dijalogu i ustavno-pravnom okviru Španjolske - kako bi se izbjegle daljnje podjele i tenzije.

Brexit - gubitak i za UK i za EU

Izrazivši žaljenje zbog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU, poručio je da Brexit predstavlja gubitak za bivšega britanskog premijera Camerona, gubitak što se tiče ekonomskih, socijalnih i financijskih učinaka za tu državu, ali i gubitak za Europsku uniju koja ostaje bez stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i zemlje predvodnice slobodne trgovine, koja je davala veliki doprinos obrani i sigurnosti EU-a te europskom proračunu:

- Članak 50. Lisabonskog ugovora o izlasku iz EU-a još nikad nije bio upotrijebljen te će njegova primjena biti izazov i za EU i za Ujedinjenu Kraljevinu. Rok od dvije godine nužno je iskoristiti za dogovor o ključnim temama, posebice o financijskim pitanjima te pravima građana EU-a u UK-u, kao i građana UK-a u EU-u.

Drugi britanski referendum?

Plenković je odbacio tvrdnje da EU u pregovaračkom procesu kažnjava Ujedinjenu Kraljevinu, podsjetivši da nitko nije tjerao tu državu da napusti Uniju.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti održavanja drugog referenduma u UK-u - onog o ostanku/povratku u EU - rekao je da je to pitanje za samu Ujedinjenu Kraljevinu i njene građane.

Nastaviti dijalog s Turskom

Osvrnuvši se na izbjegličko-migracijsku krizu, predsjednik Plenković kazao je da dogovor EU-a i Turske o kontroli izbjegličkog vala pokazuje pozitivne učinke, naglasivši da se stanje na istočno-mediteranskoj ruti nakon velikog priljeva migranata 2015. i 2016. bitno popravilo:

- Moramo nastaviti dijalog s Turskom i kvalitetno štititi vanjske granice Unije te rješavati problem na njegovom izvorištu, što uključuje djelovanje naše vanjske, ekonomske, trgovinske i humanitarne politike te poštivanje međunarodnog prava. Hrvatska ispunjava sve preuzete obveze glede relokacije i prihvata migranata te iskazuje solidarnost u izbjegličkoj krizi.

Veliki napredak prema Schengenu

Napomenuvši da je jasna ambicija Hrvatske pristupiti Schengenu, kazao je i da se već puno uložilo u tehničku infrastrukturu te opremljenost graničnih prijelaza radi učinkovite kontrole:

- U tom procesu iskoristili smo svih dostupnih 120 milijuna eura od EU-a. Očekujem političku odluku na razini EU-a o ulasku Hrvatske u Schengen 2019. godine.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/jasna-poruka-europske-komisije-uskoro-cemo-zajedno-proslaviti-ulazak-hrvatske-u-schengen

Slovenija prekršila međunarodno pravo

Odgovarajući na upit o arbitražnom procesu između Hrvatske i Slovenije, Plenković je podsjetio da je Slovenija 2009. blokirala 14 pregovaračkih poglavlja Hrvatske te da je Europska komisija tada posredovala pristupanju ad hoc arbitraži. Ponovio je da je Hrvatska u dobroj vjeri ušla u arbitražni postupak i u njemu sudjelovala sve do 2015. godine, kada je Hrvatski sabor donio jednoglasnu odluku o izlasku iz procesa - kompromitiranog isključivo krivnjom slovenske strane:

- Hrvatska ne može i neće prihvatiti ishod takve arbitraže. Ali, mi smo voljni za dijalog i rješavanje otvorenog pitanja bilateralnim putem, u duhu dobrosusjedskih odnosa.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/tete-tete-s-junckerom-podrska-dijalogu-sa-slovenijom-peljeskom-mostu-i-nasem-ulasku-u

Opipljivi benefiti za građane

Komentirajući inicijativu novoga francuskog predsjednika Macrona o daljnjoj integraciji EU-a, predsjednik Plenković pozdravio je njegov europski entuzijazam, poručivši da je važno pronaći razumnu ambiciju do sljedećih europskih izbora 2019. i iskoristiti maksimalne mogućnosti u okvirima Ugovora, europskih politika i proračunskih sredstava:

- Naše politike moraju pokazati konkretne učinke prema građanima, koji žele znati koliko europski proračun točno utječe na njihove plaće i socijalni standard.