Ovo je prozirni pokušaj obmane s ciljem optužbi na račun HDZ-ovih vlada iz 90-ih godina prošlog stoljeća i s namjerom da se zada politički udarac sadašnjoj Vladi i predsjedniku Andreju Plenkoviću - poručio je Vladimir Šeks, predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a, odgovarajući na lažne optužbe s komične presice Nikole Grmoje.

Nova blamaža gnjevnog mostovca

Mostov „mitraljezac s ćorcima“, po običaju, teško se izblamirao!

Šeks ne spori da je kao potpredsjednik Vlade 1993. vidio nalaz kontrole Financijske policije proveden u Agrokoru u vezi kredita koje je Ivica Todorić podigao u Zagrebačkoj banci 1991. godine (tri kredita ukupno vrijedna 1,264 milijarde dinara, od kojih je jedan isplaćen Agrokoru četiri dana prije nego ga je kreditni odbor odobrio).

Izvješće izrađeno upravo na Šeksov zahtjev!

- Grmoja iznosi maglu i sve želi upakirati u celofan koji bi trebao poslužiti kao argument za optužbu da 1993. kao potpredsjednik Vlade nisam reagirao na nepravilnosti. Pritom neznalački govori da sam bio potpredsjednik Vlade za unutarnje poslove, a bio sam potpredsjednik za unutarnju politiku - napominje Šeks i otkriva da je Grmoja kao tobožnjim „dokazom nečinjenja“ mahao dokumentom koji je upravo na njegov (Šeksov) zahtjev sastavio šef postaje Financijske policije za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb Branko Miloloža.

- Dakle, to izvješće u kojem su opisane nepravilnosti u korištenju sredstava iz kratkoročnog kredita izrađeno je, ponavljam, na moj zahtjev, a u dopisu se vidi da je istodobno dostavljeno i Ministarstvu financija i Centralnoj službi Financijske policije. Izvješće je došlo u ruke onih koji su bili ovlašteni i trebali po njemu dalje postupati - ističe Šeks.

Eklatantno širenje lažnih vijesti

Ne sporeći da je Agrokor s kreditima iz 1991. godine, za koje je Vlada saznala 1993. godine, ušao u sferu nezakonitosti, Šeks je pripomenuo da su se nezakonitosti uočile i u kontroli knjigovodstva, te da je i HNB utvrdio nepravilnosti:

- Kao potpredsjednik Vlade nisam bio ni policajac, ni tužitelj, ni istražni sudac. O izvješću je bio obaviješten onaj tko je morao. Zatražio sam podatke, i dobio ih - kao i oni koji su dalje po njima trebali postupati. Mogao bih se kladiti, a to ću provjeriti u arhivima Vlade, da sam izvješće proslijedio i MUP-u i Državnom odvjetništvu. Tako sam postupao sa svim pritužbama, sumnjama na kaznena djela ili privredne prijestupe koje bi dobivao od građana. Grmojin istup predstavlja eklatantno širenje lažnih vijesti s tvrdnjom da je „Šeks znao, a nije ništa poduzeo“.

Još jedna Grmojina laž

Šeks je raskrinkao još jednu današnju Grmojinu lažnu optužbu - o tome da „nije reagirao“ ni kad je bio na čelu saborskoga istražnog povjerenstva koje je 1997. utvrdilo manipulacije s robnim rezervama u kojima je također profitirao Agrokor:

- Povjerenstvo koje sam vodio povodom „pšenične afere“ podnijelo je oko 50 kaznenih prijava kojima se obuhvatilo aktere raznih firmi. Na temelju tih prijava podignuto je bilo više optužnih prijedloga i više je osoba na kraju osuđeno!

„Veliki istražitelj“ reciklirao Globus

Osim što je iskazao svu raskoš grmojevštine, dodajmo i da je „veliki istražitelj“ i „Mostov Eliot Ness“ samo reciklirao temu o kojoj je Globus pisao još 29. rujna 1995. godine. Onako nadobudan, „borac za istinu“ očito se malo preigrao.

Tresla se brda, rodio se - Grmoja!

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/kako-je-jedan-od-najbogatijih-hrvata-zloupotrijebio-kredit-od-50-milijuna-maraka-grmoja-je-samo-ponovio-optuzbe-o-kojima-je-globus-pisao-jos-1995/6712236/