Nakon Crobarometra potkraj listopada (agencija Ipsos), i drugo redovito istraživanje političkih preferencija hrvatskih građana CRO Demoskop (agencija Promocija plus), provedeno početkom studenog, potvrđuje da je HDZ, unatoč blogovima najpoznatijega hrvatskog bjegunca i usklađenim oporbenim napadima, i dalje daleko najjača stranka - koja bi uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/crobarometar-hdz-s-jos-vecim-rejtingom-nego-u-rujnu-i-dalje-uvjerljivo-najjaca

Od SDP-a jači za 8.4% - od Mosta za 22.6!

Tako HDZ u studenom, prema CRO Demoskopu, bilježi potporu od 31.3 posto, dok je SDP-ov rejting 22.9 posto. Dakle, vodimo za premoćnih 8.4 postotnih poena. Razlika u odnosu na listopadsko istraživanje unutar je standardne statističke pogreške od ±2.7%.

Od populističkog Mosta, koji uživa 8.7% potpore birača, HDZ je jači za 22.6 postotnih poena, a od sličnog Živog zida (7.5%) za 23.8! Neodlučnih birača je 12.2%.

Odstupanja između agencija

S koliko opreza treba uzimati u obzir (manja) odstupanja u ovakvim istraživanjima, dovoljno svjedoči podatak da je prema već spomenutom Crobarometru, provedenom desetak dana prije CRO Demoskopa, Živi zid bio na 10.5% popularnosti, a Most na samo 6.9! Dakle, prema agenciji Ipsos Živi zid je popularniji od Mosta za 3.6 postotnih poena, a prema Promociji plus Most je u prednosti od 1.2 u odnosu na Živi zid!?!

I što se tiče ostalih stranaka svjedočimo razlici između rezultata dvaju istraživanja. Komparacije radi, uz pojedinu ćemo stranku - nakon CRO Demoskopova postotka - u zagradu staviti njen rejting prema Crobarometru: HSS - 3.1% (1.9); Bandić Milan 365 - 2.3% (4.2); Neovisni za Hrvatsku - 2.0% (0.5); IDS - 1.4% (2.3); HNS - 1.2% (1.0), Glas - 1.2% (0.4) itd...

Plenković podjednako pozitivan

No, nastavimo s CRO Demoskopom. Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja političara nalazi se "Nitko" (nijedan političar) s 23.3% odabira ispitanika, druga je Kolinda Grabar-Kitarović s 14% („pad“ u odnosu na 15.3 prošlog mjeseca), a treći predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković s izborom od 11.1% - što je „pad“ od 0.1 u odnosu i na listopad i na rujan. Slijede Ivan Pernar sa 6.9 i Davor Bernardić s 5.8.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja nalazi se premijer Plenković s izborom od 20% (prije mjesec dana 18.7). Drugo mjesto dijele "svi političari" s izborom od 14.3% (u listopadu 16.0). Treće mjesto zauzima Zlatko Hasanbegović s 10.9 (12.0), a slijede Milorad Pupovac s 8.7 (10.1) i Davor Bernardić s 8.1 (6.7).

Poigravanje brojkama i naslovima

Dakle, poigravajući se brojkama izvan konteksta i ne uvažavajući statističku pogrešku, mogli bismo „zaključiti“ da je što se tiče popularnosti predsjednica RH „potonula“, a Plenković ostao jednako popularan.

Mogli bismo također „utvrditi“ da je Bernardić za čak petinu ili 21 posto (ne postotnih poena!) „negativniji“ nego u listopadu, a Plenković za samo 0.6 posto. A zamislite i ovaj naslov: Pupovac ubrzano vraća povjerenje - od svih političara doživio najveći pad nepopularnosti!

Društveni optimizam & potpora Vladi

I gornji „naslovi“ svjedoče, ponovimo, s koliko opreza treba uzimati u obzir (manja) rezultatska odstupanja u ovakvim istraživanjima i iz njih izvlačiti „velike zaključke“. Podjednako treba pristupati i i brojkama iz ionako metodološki dvojbene kategorije „društvenog optimizma/pesimizma“: smjer kretanja zemlje podupire 16.9% građana, dok ih 76.8% posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru.

Istodobno (!), razina potpore politici Vlade u studenom gotovo je dvostruko veća - 30.1, a Vladine politike ne podupire 55% ispitanika. Njih 14.9 nema stava.

Agrokor i dalje najvažnija tema

U izboru za najvažniju temu mjeseca događaji u vezi s Agrokorom najčešći su izbor - za čak 69.8% hrvatskih građana/građanki.

Još su tri događaja zabilježila izbor viši od četiri posto: presuda Horvatinčiću za pomorsku nesreću (8.5), dugotrajna društvena kriza u zemlji (5.1) i posjet predsjednice RH Rusiji (4.1).

Potvrda stabilnog rejtinga HDZ-a

Zaključno: i CRO Demoskop je samo potvrdio veliku prednost HDZ-a, koji kao mainstream stranka desnog centra stabilno drži svoj rejting u rasponu od 30 do 35 posto, s odstupanjima ovisno o mjesečnim događajima, mikrotrendovima i/ili standardnoj statističkoj pogrešci.  

Uostalom, to je rejting na razini na kojoj su i austrijski narodnjaci Sebastiana Kurza ili njemački demokršćani Angele Merkel, kao i u prosjeku naša Europska pučka stranka (EPP) - koja suvereno vlada Europskom unijom.

Prema Crobarometru, HDZ čak narastao!

U tom kontekstu treba sagledavati, primjerice, i već zaboravljeni podatak da je prema Crobarometru - prije samo nekoliko dana, a također s Agrokorom kao najvažnijom temom - HDZ-u rejting čak bio i narastao s rujanskih 31.7 na listopadskih 32.5%.

S druge strane, i SDP kao „druga velika stranka“ stabilno drži svoj rejting, ali na stepenici niže od HDZ-a - u rasponu od 20 do 25 posto.