Aktualnim prijepodnevom („aktualac“) Hrvatski sabor započeo je svoju novu, šestu sjednicu - koja će trajati do 15. prosinca. U novu sjednicu, posljednju redovitu ove godine, Hrvatski sabor kreće sa 61 točkom, a među njima su i rebalans državnog proračuna za ovu godinu te donošenje proračuna za iduću.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković, zajedno s članovima svog kabineta, odgovarao je na pitanja saborskih zastupnica i zastupnika.

Donosimo ključne naglaske iz odgovora predsjednika Plenkovića:

O POLITIKANTSTVU & NEODGOVORNOSTI SDP-a

Kolega Bernardiću, čini mi se da ni nakon sedam mjeseci Vama i Vašoj stranci nisu poznati neki osnovni elementi Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH. Prvo i osnovno - eventualni stečaj i padanje pod okvir stečajnog zakonodavstva koncerna kao što je Agrokor značilo bi pravu katastrofu za hrvatsko gospodarstvo.

Vlada je promptno i kvalitetno reagirala u vrlo teškim okolnostima svega nekoliko dana prije Uskrsa, kada je Agrokoru snižen kreditni rejting, kada se našao pred blokadom i obustavom isporuke dobavljača - svega osim kruha i mlijeka. A i mnoge su indicije ukazivale na nepravilno računovodstvo. Očita je razlika između odgovorne vlasti i vas koji politikantski pristupate ovoj temi.

O TODORIĆEVU GLASNOGOVORNIKU & SDP-ovim SPINOVIMA

Vi ste i sada, kolega Bernardiću, još jednom ponovili da je „Vlada donijela zakon za Ivicu Todorića“. Imam logičkih problema shvatiti što time želite reći jer ste u međuvremenu postali glasnogovornik g. Todorića. Neprestano promovirate njegove teze i u javnom diskursu koristite vrlo teške riječi poput veleizdaje, što puno više govori o Vama i SDP-u te Vašem „osjećaju“ za odgovornost prema hrvatskom financijskom sustavu i gospodarstvu. Svojim istupima pridonosite stvaranju slike o Hrvatskoj kao destabiliziranoj zemlji. Žao mi je da je SDP izabrao taj put.

Svoje nastupe i inače nastojite nakititi na bombastičan način. Primjerice, govorite o nekakvim „rezervnim bruxelleskim položajima“, pa Vam predlažem da uputite zahtjev Vladi da opozovemo Nevena Mimicu. On je trenutačno povjerenik u Europskoj komisiji, pa ako smatrate da su ljudi koji rade u europskim institucijama na rezervnom položaju - vi ga se onda riješite!

Ovakvim bombastičnim istupima u biti nastojite prikriti činjenicu da na Vašoj strani nisu ni mali dobavljači, jer su isplaćeni, ni poslovna zajednica, ali ni veliki i srednji dobavljači - zato što je i njima plaćen dio starog duga. Zakon o izvanrednoj upravi provodi se u suglasnosti s vjerovnicima.

O SMANJENJU JAVNOG DUGA & RASTU MINIMALNE PLAĆE

G. Hajdaš Dončiću, Hrvatska je tijekom mandata ove Vlade izašla iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka. To nije nipošto slučajno, već je rezultat angažirane i kvalitetne makroekonomske i fiskalne politike Vlade RH. U prvih smo šest mjeseci ove godine imali i primarni suficit.

Proračunski će nam manjak biti još bolji nego lani, trend smanjivanja javnog duga ide duplo brže nego u ostalim zemljama EU-a. Pretpostavljam da Vam nije promakao ni prijedlog proračuna za 2018. te projekcija za 2019. i 2020. godinu - spustit ćemo javni dug ispod 70 posto udjela u BDP-u. Isto tako, pretpostavljam da Vam nije promaklo ni da je ovo bila najuspješnija turistička sezona u povijesti Hrvatske, a ni to da smo dosad više podigli minimalnu plaću nego SDP-ova vlada u tri godine svog mandata.

O SDP-ovu NEZNANJU NA ŠTETU NACIONALNIH INTERESA

Kolega Hajdaš Dončiću, što se tiče Vaše aluzije na „državni intervencionizam u Agrokoru“, sličnu formulaciju ste koristili i u Vašem zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja Vladi koji ste predali prošlog četvrtka. I mi ćemo Vam na sutrašnjoj sjednici dati odgovor. Dokument, koji je pisan na čudnome hrvatskom jeziku, djeluje kao da zastupate najgore teze na štetu interesa Hrvatske. Podsjetit ću - bez zahtjeva samog vlasnika i uprave kompanije Zakon o izvanrednoj upravi se ne bi mogao aktivirati. A izvanrednog povjerenika imenovao je Trgovački sud na prijedlog Vlade. Vodite o tome računa, jer mi se čini da u SDP-u niste svladali ni osnovne elemente.

O NAJUSPJEŠNIJOJ TURISTIČKOJ SEZONI

Točno je da je ovo bila najuspješnija turistička sezona u povijesti Republike Hrvatske. Prije nekoliko dana zabilježeno je 100 milijuna noćenja, a prihodi od turizma premašuju 10 milijardi eura jer je za čak 20 posto povećana njihova potrošnja. U 2017. zabilježeno je više od 800 milijuna eura ulaganja u turizam, a u idućoj godini očekujemo oko 940 milijuna eura, ne računajući još oko 40 milijuna eura investicija u zdravstveni turizam.

A ovakvi rekordi ne bi bili mogući a da Vlada nije osigurala sve preduvjete. Prvo, u dogovoru sa Slovenijom i Europskom komisijom spriječili smo gužve na granici. Drugo, stabilizacijom Agrokora osigurali smo redovitu opskrbu naših turističkih destinacija.

O OTKUPU MOL-ovih DIONICA U INA-i

Ministarstvo financija i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pripremilo je prijedlog kojim bi se odabrali savjetnici za proces otkupa MOL-ovih dionica u INA-i ili pak pronalaženja strateškog partnera. Na tome radimo tiho, mirno i bez pompe.

O RAFINERIJI SISAK

Želimo da Rafinerija Sisak radi i proizvodi. Kolega Slaven Dobrović, koji je bio nadležan, jako dobro zna koje smo sve razgovore vodili. Što se tiče pitanja o MOL-ovu otkazu jednom od zaposlenika i čelnika sindikata - i jednom od kandidata Mosta na lokalnim izborima - tu sam informacija dobio putem medija. Zatražit ću od nadležnog ministra dr. sc. Tomislava Ćorića da detaljno ispita o čemu je riječ.