U Banskim dvorima održana je 65. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, između ostalog, Nacrt prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo na jučerašnju saborsku raspravu o njegovom izvješću o sastanku Europskog vijeća, na aktualno prijepodne, jalove oporbene inicijative o izglasavanju nepovjerenja…

Argumentirani i sadržajni odgovori

Na početku uvodnog dijela, predsjednik Plenković komentirao je jučerašnje aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru („aktualac“).

- Odgovori na zastupnička pitanja bili su odreda argumentirani i sadržajni.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bernardicu-postali-ste-todoricev-glasnogovornik-zdusno-promovirate-sve-njegove-teze

Neprimjerena inicijativa oporbe

Dotaknuo se i saborske rasprave o zahtjevu oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministrici Nadi Murganić.

- Rasprava je trajala skoro do tri sata ujutro. Bila je dosta angažirana i živahna. Argumenti koje smo iznijeli u našem očitovanju otprije nekoliko dana, ali i u jučerašnjoj raspravi, pokazali su da je ova inicijativa dijela oporbe disproporcionalna u odnosu na samu temu. Jer se propust dogodio u zaista ranoj fazi tehničke pripreme nacrta zakonskog prijedloga.

Zahvalio je ministrici Murganić kako je jučer govorila i zastupala sve ono što radi u okviru svog resora.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/ministrica-murganic-uziva-moje-povjerenje-i-u-strucnom-i-u-ljudskom-pogledu

Sve je to dio demokracije

Vezano za jučerašnju saborsku raspravu o izvješću o sastancima Europskog vijeća u Tallinnu i Bruxellesu, predsjednik Plenković je izdvojio da je prvi dio rasprave bio izrazito dobar.

- Nikada veći interes zastupnika, posebice za temu digitalizacije, što je izrazito važno zbog radnih mjesta i e-uprave te općenito e-društva. Drago mi je da ta tema angažira i poziciju i opoziciju. Drugi je dio rasprave, međutim, bio na jednoj razini koja nema nikakve veze s temom. Ali, sve je to dio demokracije. Bitno je da naša politika informiranja hrvatske javnosti i Hrvatskog sabora o ključnim europskim temama ostane čvrsta, ustrajna i kontinuirana. Moja je ambicija da to preraste u referentnu raspravu o europskim pitanjima u Hrvatskoj. Bilo bi dobro da u budućnosti imamo još sadržajnije rasprave i njihov još veći odjek. One su u biti jedine plenarne rasprave o europskim temama.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/teznjom-za-sto-ranijim-ulaskom-u-schengen-i-eurozonu-hrvatska-pokazuje-gdje-zeli-pripadati

Još jedan neuspjeh oporbe

U Hrvatskom saboru sutra je rasprava o drugoj inicijativi oporbe, onoj o izglasavanju nepovjerenja cijeloj Vladi.

- Bit ćemo vjerojatno cijeli dan u Hrvatskom saboru. Pojasnit ćemo sve ono što radimo i otkloniti neutemeljene teze oporbe i na ovu temu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/oporbene-inicijative-zavrsit-ce-u-hrvatskom-saboru-kao-i-sve-prethodne-neuspjesno

Radna mjesta - gospodarski rast

Prije nekoliko dana je u Banskim dvorima održan sastanak s predstavnicima HUP-a, a idući tjedan je sastanak s Gospodarsko-socijalnim vijećem.

- To je jako dobro, i to uoči summita u Göteborgu. Sa mnom će ići ministar Marko Pavić. Fokusirani smo na radna mjesta, na bitne teme hrvatskog društva.

https://vlada.gov.hr/vijesti/sastanak-predstavnika-vlade-i-hup-a-sve-aktivnosti-usmjerene-na-povecanje-gospodarskog-rasta/22758

Suradnja sa sveučilištima

Predsjednik Plenković je - zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak - prošli tjedan bio na Danima Sveučilišta u Zagrebu.

- Izrazito je važno da sve što radimo na temi znanosti i obrazovanja radimo u suradnji s hrvatskim sveučilištima te da ona predanim radom pridonesu ne samo vlastitom rejtingu na europskoj i globalnoj razini, nego prije svega kvaliteti obrazovanja naših mladih ljudi.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-na-danu-sveucilista-u-zagrebu-ulaganje-u-znanost-i-obrazovanje-ulaganje-je-u-buducnost-hrvatske/22763

Kultura čitanja

Zajedno s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek sudjelovao je pak na otvorenju jubilarnog 40. Interlibera - Međunarodnog sajma knjiga i učila.

- Interliber je važan sajam za našu kulturu te za kulturu čitanja. Što je skladu sa Strategijom poticanja čitanja koju smo usvojili prije nekoliko dana.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-otvorio-40-intreliber-pred-nama-je-zajednicki-rad-na-reetabliranju-kulture-knjige-i-citanja/22773