Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Hrvatskom saboru naglasio da Vlada odbija sve navode iz SDP-ove inicijative o izglasavanju nepovjerenja.

Vlada je u slučaju Agrokora - izdvojio je Plenković - učinila sve ono što je odgovorna i ozbiljna vlast trebala i mogla.

Donosimo ključne poruke iz govora predsjednika Plenkovića:

SDP izgubljen u prijevodu                                                                  

Vlada RH odbija sve prijedloge oporbe za pokretanje pitanja nepovjerenja. Vaša je inicijativa „obrazložena“ na nekome čudnovatome hrvatskom jeziku. Djeluje kao da ste prevodili nečiji tuđi tekst, ne nužno s engleskog.

RH je bila pred gospodarskim slomom

Pred nama je bila gospodarska i financijska kriza kakvu Hrvatska još nije doživjela - niti uopće mogla zamisliti. Eskalirala je početkom godine snižavanjem kreditnog rejtinga kompanije, padom cijena dionica, pokretanjem prvih ovrha temeljem zadužnica, prekidom isporuke robe, pražnjenjem polica najvećeg trgovačkog lanca u zemlji... Blokada Agrokora iznosila je tri milijarde kuna.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/oporba-zaboravlja-da-je-u-travnju-na-racunu-agrokora-bilo-6-kuna-i-da-su

Cijeli sustav bio je pod prijetnjom nekontroliranog stečaja, što bi podrazumijevalo nestanak 28.000 radnih mjesta u samoj kompaniji i ugrožavanje još 30.000 u društvima u okviru koncerna u susjednim zemljama. Stečaj bi se reflektirao i na više od 2.300 dobavljača - s još 150.000 zaposlenih. Revidirana financijska izvješća - koje je izradila jedna od četiri ključne svjetske revizorske kuće Pricewaterhouse Coopers - u međuvremenu su pokazala realno stanje kompanije. Gubitak 2016. iznosio je 11 milijardi kuna.

Nijedna kuna na teret građana

Vlada je izabrala jedinu moguću odgovornu opciju, utemeljenu na komparativnoj praksi drugih zemalja koje su se suočile sa sličnim problemima - Zakon o izvanrednoj upravi. Predložili smo povjerenika - kojeg je imenovao sud. Time smo zaustavili proces koji bi nužno rezultirao i golemim troškovima za državni proračun. Jer, i sami znate da se Agencija za radničke tražbine financira iz proračuna i da bi sve minimalne plaće onih koji bi ostali bez posla pale na teret Državnog proračuna.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bernardicev-pogubni-plan-o-stecaju-agrokora-izbio-bi-odmah-2-milijarde-kuna-iz

Ali zahvaljujući našoj reakciji, cijeli proces nije koštao ni jednu jedinu kunu državni proračun! To javnost mora znati, unatoč naporima raznoraznih aktera da se istina izokrene lažnom tvrdnjom da će na kraju „sve platiti porezni obveznici“.

Sukladno Ustavu RH

Izrazito je važna uloga privremenog vjerovničkog vijeća - ono je ključno u donošenju odluka. Nikakva aluzija o „državnom intervencionizmu“ ili „nacionalizaciji“ ne dolazi u obzir. Sami zakon aktiviran je na pisani zahtjev vlasnika i bivše uprave Agrokora. Da toga nije bilo, aktiviranje zakona ne bi bilo moguće. Postupili smo sukladno Ustavu RH - procijenivši da je opća dobrobit zaposlenika najvažnija.

SDP nudio kaos i val stečajeva

Alternativa koju je SDP predlagao značila bi otvaranje stečajnog postupka nad više od 70 trgovačkih društava pred nekoliko trgovačkih sudova, izazvala bi val stečajeva i potpuni kaos u gospodarstvu, a sigurno ne bismo ostvarili najbolju turističku sezonu u povijesti s 11 milijardi eura prihoda i 100 milijuna noćenja - koja su premašena prije dva tjedna.

Da je prihvaćen vaš prijedlog, malim dobavljačima Agrokora ne bi bili isplaćeni dugovi. A dugovi su im isplaćeni u cijelosti! Pitajte male poljoprivrednike, ako vam je stalo do njih, jesu li zadovoljni! Pitajte i srednje i velike dobavljače - koji su uspjeli namiriti veliki dio starih dugova! Oni su zadovoljni i očekuju da se ovaj proces nastavi.

Omogućen novi kredit

Procesom je omogućeno i aranžiranje novog kredita koji je Agrokoru donio nužnu likvidnost, omogućio mu da posluje, da isplaćuje plaće. Pitajte u HUP-u jesu li u tako teškim financijskim okolnostima u kojima se Agrokor našao bili spremni dati svježi novac. Mnogi od njih nisu bili. Ali, oni koji su dali novac su svi bili vjerovnici i prije izvanredne uprave, što je važan aspekt koji niste spomenuli u „obrazloženju“ svoje nemušto napisane inicijative. Ugovor koji je povod cijele ove inicijative bio je najbolje rješenje koje se u tom trenutku moglo organizirati kako bi se osiguralo novo financiranje.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ek-povecala-procjenu-rasta-hrvatskog-bdp-najbolji-odgovor-na-svakovrsne

Ustrajat ćemo na pravom putu!

Spriječili smo, dakle, gospodarsko-financijsku katastrofu - za koju nitko više i ne spominje da se mogla dogoditi. Odlukom koju je jučer donio londonski sud potvrđeno je da je Vlada RH pravim putom krenula u rješavanje krize u Agrokoru u cilju općeg hrvatskog interesa. Na tom ćemo putu ustrajati jer on osigurava i radna mjesta i funkcioniranje kompanije u budućnosti. Hrvatski ljudi to vide i znat će razlikovati ozbiljnu od neodgovorne politike.