Na jučerašnjoj maratonskoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine donesena je odluka o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

U ime kluba zastupnika HDZ-a govorio je dr. Ivan Ćelić, čije izlaganje prenosimo u cijelosti:

 - I večeras će većina udarnih članaka po web-portalima biti na temu partizana i ustaša, Tita i Pavelića, Bleiburga i Jasenovca. I danas, 72 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašistima i nacistima, 22 godine nakon pobjede u obrambenom Domovinskom ratu nad srbočetničkim agresorom, mi interpretiramo prošlost, najostrašćenije raspravljamo o tim temama. Imamo li ponuditi nešto bolje?

Došli smo do famozne točke 14. današnjega Dnevnog reda. Zagrebački HDZ jasno se opredijelio u osudi svih diktatorskih, autoritarnih i totalitarnih režima. U tom kontekstu, tijekom prošlog četverogodišnjeg mandata zalagali smo se i predlagali promjenu imena jednog od najljepših zagrebačkih trgova.

Već sam na sjednici matičnog odbora rekao, pa ću to i sada ponoviti: Josip Broz Tito bio je čelnik antifašističkog pokreta i kao takav ima zasluge jer je „doveo hrvatski narod na stranu pobjedničkih, demokratskih sila, antifašističke koalicije“ . No, nakon Drugog svjetskog rata, Tito je bio odgovoran za uvođenje komunističkog režima i za sve one zločine koje je taj komunistički režim činio. Ne znam tko može zanijekati masovna smaknuća, osobito u poratnom razdoblju. Svjetski izvori navode da je Titov režim odgovoran za smrt više od 570 tisuća ljudi. Zbog toga je s razlogom došao na ljestvicu najvećih zločinaca 20. stoljeća.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučno osuđuje teška kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi te izražava suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina. Sve postkomunističke europske zemlje pozvane su da se jasno distanciraju od zločina totalitarnih komunističkih režima te da ih potpuno jasno osude. Hrvatski sabor je 30. lipnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava. Zato svakog 23. kolovoza obilježavamo Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Uzimajući u obzir sve dane činjenice, moram izraziti čuđenje da ugledne aktivistice i borci za ljudska prava ovih dana u Zagrebu hodaju sa staljinističkim i komunističkim obilježjima braneći lik i djelo maršala Tita. Oni koji brane njegove zločine i mašu sovjetskim i komunističkim zastavama žele da naš Zagreb ostane zatočenikom antieuropske, protucivilizacijske prošlosti. Jedna od demokratskih sloboda jesu i prosvjedi, ali da se promiče diktatora koji je mučio i ubijao, donoseći odluke „po prijekom sudu“ jer si mislio i živio „drugačije“ – takvi paradoksi su mogući samo u zemlji koja se zove Hrvatska.

Kako često u HDZ-u naglašavamo, naše društvo još uvijek stoji pred izazovom da budućnost nedvosmisleno gradi u skladu s europskom i općecivilizacijskom osudom svih totalitarnih i nedemokratskih sustava koji su i u Hrvatskoj prouzročili masovne progone i likvidacije političkih neistomišljenika. Želimo da poruka sjećanja i suočavanja s prošlošću u nas zaživi kao europska vrijednost. Otkrivanje istine, osuda sustavnih kršenja temeljnih ljudskih prava te zadovoljština žrtvama i njihovim obiteljima preduvjeti su odgovornog suočavanja s prošlošću, u čemu hrvatsko društvo nema alternativu. Jedino jasnim otklonom prema svakom totalitarizmu, poštovanjem njihovih žrtava i obrazovanjem mlađih generacija možemo graditi društvo bez ideoloških podjela, kako bismo bili potpuno fokusirani na ključne izazove Zagreba i Hrvatske u 21. stoljeću.

Kako bih dao svoj doprinos mentalnoj higijeni nacije, obećavam da od danas, kao gradski i saborski zastupnik neću spominjati ime Josipa Broza Tita i sudjelovati u raspravama o partizanima i ustašama. Želim živjeti u europskoj Hrvatskoj, stoga je vrijeme da se okrenemo i gledamo prema budućnosti!