U prepunoj dvorani Mjesne samouprave Zapruđe u organizaciji Područnog odbora HDZ Novi Zagreb istok i kooperaciji s Hrvatskim kulturnim vijećem održana je tribina o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, kojom prilikom je predstavljena i knjiga „Kardinalove srce“ autorice, cijenjene profesorice Nevenke Nekić.

Ispred Hrvatskog kulturnog vijeća (HKV) moderator tribine bio je predsjednik HKV gospodin Đuro Vidmarović.

Nazočne je pozdravio predsjednik Područnog odbora Novi Zagreb istok gospodin Frane Barbarić, a samoj tribini se odazvao i gospodin dr. sc. Drago Prgomet, kandidat Stranke za gradonačelnika Grada Zagreba, za kojeg smatramo da predstavlja najbolji izbor za tako važan i odgovoran položaj kao što je gradonačelnik glavnog grada Hrvatske.

Posjećenost je bila izuzetno dobra te se pokazao veliki interes okupljenih vezano uz predavanje o bl. Stepincu te predstavljanje knjige.

Sama tribina o bl. Alojziju Stepincu inicirana je sa strane vijećnika HDZ-a u VMO Utrina (Mirko Grozdanović, Dražen Klinčić) s namjerom da se progovori u dobrom, pozitivnom kontekstu o našem velikanu kardinalu Stepincu, velikom domoljubu i rodoljubu u istinskoj, čistoj katoličkoj vjeri te ujedno spomenu negativne, štetne pojavnosti i događaji u društvu kojima se skrnavi i sramoti ugled, lik i djelo blaženog Stepinca za kojeg iskreno vjerujemo da će uskoro biti i kanoniziran.

Prikazano je putem prezentacije na tribini na koje je sve način bio oskvrnut kip bl. Stepinca u Utrini te kolika je mržnja i netrpeljivost prisutna u određenih pojedinaca i grupa spram blaženog kardinala Stepinca i svega što On simbolizira i predstavlja (Katoličku Crkvu, odanost katoličkoj vjeri te neizmjernu ljubav i posvećenost vlastitom narodu i Domovini).

Napad u bilo kojem obliku na lik kardinala Stepinca, koji je blaženik Katoličke Crkve, napad je i na sve katolike univerzalno i ekumenski te su takvi oblici govora mržnje i netolerancije neprihvatljivi u modernom, suvremenom, europskom društvu koje se mora graditi na uvažavanju, toleranciji i poštivanju prava i svjetonazora manjina, ali i većine, pod posljednjim se podrazumijeva katoličke vjernike u Hrvatskoj.

Gospođa Nekić je vrlo životopisno, snažno i prije svega nadahnuto istaknula bitne i važne detalje iz života blaženog kardinala Stepinca, kao i vrlo intrigantne i interesantne povijesne činjenice iz vremena mraka i tame komunističkog razdoblja te totalitarne ideologije Jugoslavije u kojoj se je na sve moguće načine nastojalo zatomiti i uništiti hrvatski slobodarski duh i nacionalni ponos te izbrisati i uništiti svaku trunku hrvatskog bitka u hrvatskom čovjeku, kada se jednom narodu uništi njegov nacionalni duh, svijest i ponos taj narod nestaje bez prava na sadašnjost i budućnost.

 

Zahvaljujući HDZ hrvatski narod je slomio devedesetih godina okove zatočeništva, izborio se za svoju slobodu i svoju neovisnu državu i pravo da ponovno bude ponosan i sretan na prelijepu i bogatu našu zemlju, našu milu i jedinu Hrvatsku!

Kardinal Stepinac svojom mukom i patnjom zbog ljubavi i žrtve za svoj voljeni hrvatski narod postao je jedan od temelja, titana na kojima počiva istinski i pravi hrvatski nacionalni identitet te Njegove misli i promišljanja, kao Božjeg odabranika i danas imaju istu onu snagu, svježinu i istinitost jer su kazane od Boga, a posredstvom bl. Stepinca i kao takve predstavljaju vječnu istinu, živu riječ koje su dane hrvatskom narodu kao smjernice za sretnu i sigurnu sadašnjost i budućnost.

Nakon prezentacije i predstavljanje knjige gosti su velikim aplauzom odali počast prvenstveno blaženom Stepincu i svemu dobrom što je učinio i što čini za hrvatski narod.

Sama tribina je bila izuzetno uspješna te se je iznova pokazalo i dokazalo da su dobro i pozitivno, istina i svjetlo uvijek na kraju jači i pobjednički!

 

„Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti!”                

                                                                                                            bl. A. Stepinac