Za razliku od ravnodušnog SDP-a, HDZ se ponio nacionalno odgovorno - utemeljio je posebni operativni tim za popis stanovništva na čelu sa zamjenikom predsjednika Stranke prof. dr. Dragom Prgometom. Područni koordinatori i aktivisti obilaze teren, pozivaju, potiču, održavaju tribine, naručuju oglase… sve u cilju što većeg odaziva.

Vodstvo splitskog HDZ-a javno poziva sve Hrvate podrijetlom iz BiH da se odazovu na popis pučanstva koji će se u toj državi održati od 1. do 15. listopada.

- Popis je najvažnija nacionalna obveza u ovim dramatičnim, povijesnim i sudbonosnim vremenima za naše sunarodnjake u susjednoj nam državi jer će o njegovim rezultatima ovisiti budući položaj i status hrvatskog naroda. Pomagati Hrvate u BiH ustavna je obveza RH. Na žalost, Vlada i saborska većina ne mare za popis. Milanoviću je važnije štititi udbaše nego pomoći svom narodu - ističe predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

BiH je i hrvatska domovina!

 Za razliku od ignorantskog SDP-a, HDZ se ponio nacionalno odgovorno - utemeljio je posebni operativni tim za popis stanovništva na čelu sa zamjenikom predsjednika Stranke prof. dr. Dragom Prgometom. Područni koordinatori i aktivisti obilaze teren, pozivaju, potiču, održavaju tribine, naručuju oglase… sve u cilju što većeg odaziva.

- Međunarodna zajednica tražit će rješenje za BiH upravo na temelju rezultata popisa. Na njemu se odlučuje o opstanku bosansko-hercegovačkih Hrvata. Nemamo se prava odreći svojih ognjišta, svoje povijesti! BiH je i hrvatska domovina! - apelira Jozo Vidić, HDZ-ov koordinator za popis na području Splitsko-dalmatinske županije. 

Potpora Crkve i branitelja

HDZ u svome konzekventnom, nepokolebljivom zalaganju za ravnopravnost BH-Hrvata ima potporu, osim Katoličke crkve, i braniteljskih udruga. I predsjednik splitske Hvidre Mario Tomasović dijeli Škorićevo nezadovoljstvo SDP-ovom politikom:

- Srbi znaju što hoće, i Bošnjaci znaju što hoće, jedino Hrvatima u BiH prijeti izumiranje. Zastrašujuća je ravnodušnost službenog Zagreba koji, u krajnjem slučaju, ne shvaća da su ravnopravni Hrvati u BiH prevažni i za sigurnost RH. Popis je stoga jedno od najvažnijih strateških i geopolitičkih pitanja i za našu državu.