Uoči sutrašnjega Svjetskog dana izbjeglica, ministar unutarnjih poslova (i savjetnik predsjednika HDZ-a) dr. sc. Davor Božinović i voditeljica delegacije HDZ-a u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica posjetili su Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u zagrebačkim Dugavama i Isusovačku službu za izbjeglice (JRS) u jugoistočnoj Europi.

Nagrada „Europski građanin“

Tom su se prilikom susreli s isusovcem Tvrtkom Barunom, voditeljem JRS-a - koji je upravo na Šuičinu inicijativu, a uz potporu ostalih HDZ-ovih eurozastupnika Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića, proglašen „Europskim građaninom”.

Europski parlament svake godine dodjeljuje to prestižno priznanje za iznimna dostignuća u promicanju europskih vrijednosti i boljeg uzajamnog razumijevanja građana država članica EU ili olakšavanju prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Barunu će nagrada biti dodijeljena tijekom rujna u Hrvatskom saboru, a središnja proslava za laureate iz svih država održat će se u Bruxellesu 11. listopada.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/isusovac-tvrtko-barun-dobitnik-nagrade-europski-gradanin-na-prijedlog-hdz-ovih

Rad Isusovačke službe

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) je neprofitna humanitarna udruga s 35-godišnjim iskustvom čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i ostalih nasilno raseljenih osoba - a koja od 1993. ima i hrvatski ured (u Zagrebu). Služba djeluje u 50 zemalja svijeta te tako pomaže gotovo jednom milijunu izbjeglica i ostalih prisilno raseljenih osoba.

S obzirom na različite potrebe raseljenih osoba, i JRS djeluje na razne načine: od pomaganja izbjeglicama u velikim izbjegličkim kampovima ili u gradovima, brige za osobe raseljene unutar njihove vlastite zemlje, zagovaranje tražitelja azila do pomaganje osobama zatvorenim u prihvatnim centrima za strance.

Pomoć izbjeglicama

Eurozastupnica Šuica se susrela i s voditeljicom Prihvatilišta Anitom Dakić, koja je predstavila aktivnosti i funkcioniranje svoje ustanove.

- U vremenu modernih sigurnosnih izazova često je humanitarni i humani odnos prema izbjeglicama stavljen u drugi plan. Ponosna sam što je RH u jeku migracijske krize inzistirala na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva izbjeglica i što postoji ovakva ustanova koja svojim radom odražava sve ono najbolje i najkvalitetnije što hrvatske vlasti čine kako bi osigurale dosljednu provedbu zakona, poštujući ipak sa druge strane i činjenicu da su to ljudi koji su se u jednom periodu života našli u nevolji koja ih je natjerala da napuste svoje domove i upute se u Europu - izjavila je zastupnica Šuica.