Načelnik Općine Vidovec (i glavni tajnik Udruge općina u RH te član hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija) Bruno Hranić predstavio je u četvrtak - na 124. plenarnoj sjednici Europskog odbora regija - Nacrt mišljenja o energetskoj uniji i čistoj energiji.

Valja istaknuti da je Hranić ponovno izabran za člana Predsjedništva Europskog odbora regija i koordinator Europske pučke stranke (EPP) za ENVE povjerenstvo (okoliš, energija i klimatske promjene) za razdoblje 2017.-2020.

Novo energetsko tržište

Predstavljeni Nacrt mišljenja je odgovor na dokumente Europske komisije (Prijedlog uredbe o upravljanju energetskom unijom, Komunikacija o čistoj energiji za sve Europljane te Komunikacija o ubrzanju inovacije na području čiste energije) kojim se nastoji urediti novo energetsko tržište i pridonijeti globalnom i sveobuhvatnom prijelazu na niskougljično gospodarstvo.

Energetska neovisnost

Mišljenje koje je pripremio Hranić - uz pomoć ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i predsjednika FEDERANE-a Julija Domca - podržava nastojanja Europske komisije da stavi energetsku efikasnost na prvo mjesto prioriteta, postigne globalno vodstvo u obnovljivim izvorima energije i pruži poštene uvjete za potrošače. No, istodobno ono izražava žaljenje što ti ciljevi nisu u potpunosti provedivi u popratnom zakonodavstvu i nezakonskim inicijativama.

Važna uloga lokalnih i regionalnih vlasti

U Mišljenju se naglašava važna uloga lokalnih i regionalnih vlasti u pružanju strateškog vodstva na razini najbližoj potrošačima, upravljanju decentraliziranom proizvodnjom energije, poticanju odgovarajućih uvjeta za ulaganje, kao i povezivanju energetskih i klimatskih politika sa stambenim politikama, politikama energetskog siromaštva, prometa, ekonomskog razvoja te korištenja zemljišta ili prostornog planiranja. Posebice se naglašava što hitnija potreba odustajanja od izravne ili neizravne potpore za upotrebu fosilnih goriva - jer ona skriva pravi društveni i okolišni trošak takvih goriva i umjetno kreiranih nižih cijena.

Usvojeno mišljenje o energetskoj uniji i čistoj energiji drugo je po redu mišljenje koje je pripremio hrvatski član Europskog odbora regija otkako je Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije.

HRVATSKO IZASLANSTVO - DEVET ČLANOVA

Europski odbor regija savjetodavno je tijelo EU koje okuplja 350 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz svih država članica. Hrvatsko izaslanstvo čini devet članova iz redova župana, gradonačelnika i općinskih načelnika.