Europski parlament jučer je u Bruxellesu svečano dodijelio nagradu „Europski građanin“ svim ovogodišnjim laureatima među kojima su i dva hrvatska dobitnika: Tvrtko Barun i udruga Transplant. Voditelja Isusovačke službe za izbjeglice u Jugoistočnoj Europi Tvrtka Baruna nominirala je voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica, uz potporu eurozastupnika - Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/isusovac-tvrtko-barun-i-hrvatska-udruga-transplant-dobitnici-nagrade-europski

Priznanje za iznimna postignuća

Nagrada „Europski građanin“ namijenjena je kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

Potaknuta migracijskim tokovima posljednje dvije godine, Šuica je odlučila nominirati Tvrtka Baruna, svećenika isusovca i ravnatelja Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, kojem je povjereno vođenje Isusovačke službe za izbjeglice i misija u Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu. Tijekom izbjegličke krize pokazao je punu spremnost nesebično se posvetiti pomaganju izbjeglicama te aktivno sudjelovao u svim zbivanjima.

Utočište potrebitima

Šuica je istaknula kako je previše javnog prostora zauzeto pitanjima sigurnosti, ugroze i obrane, a premalo ovakvim aktivnostima pojedinaca i udruga koje su jedina nada za ljude koje je krajnja nužda i ugroženost života natjerala na napuštanje doma i put u nepoznato.

- Uvijek je briga o onima sa margine bila najteža, ali i ona koja je najviše obogaćivala ljudsko srce u spoznaji da je učinjeno dobro. Radosna sam što smo kroz dodjelu nagrade Europski građanin pomogli ojačati medijsku prisutnost i pronijeti dobar glas o aktivnostima Isusovačke službe. Nadam se i vjerujem da ćete i ubuduće svojim neumornim djelovanjem donositi osmjeh na lica onih u nevolji te im pružati nadu i utočište.

Klapska pjesma u Bruxellesu

U organizaciji Ureda zastupnice Dubravke Šuice svečanost proslave u Europskom parlamentu uveličao je  nastup „Klape Barun“ - čiji su članovi dobitnik nagrade Tvrtko Barun te njegovih sedmero braće i sestra. „Klapa Barun“ izvedbom hrvatske tradicionalne klapske pjesme zatvorila je svečanost.