Na poziv voditeljice naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravke Šuice ovog su tjedna u Bruxellesu boravili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenici župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo i Žaklina Marević, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, dužnosnici i načelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici „Lions kluba Sveti Vlaho“ te jedriličarskog kluba „Orsan“ iz Dubrovnika.

U dvodnevnom boravku u Bruxellesu posjetitelji su imali priliku upoznati se s radom Europskog parlamenta te razgledati najvažnije povijesne i turističke atrakcije.

Predavanje o EU

Za posjetitelje je u Europskom parlamentu organizirano predavanje o Europskoj uniji i njenim institucijama nakon čega su nazočili sjednici Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) na kojoj je predsjednik Kluba EPP-a Manfred Weber pozdravio goste predvođene gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem te gradonačelnikom Korčule Andrijom Fabrisom. Imali su priliku i za kratki susret s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Davidom McAllisterom i predsjednikom Europskog parlamenta Antonijem Tajanijem.

Promoviranje Dubrovačko-neretvanske županije

Nakon Europskog parlamenta gosti su posjetili Predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske regije u Bruxellesu gdje su se informirali na koji se način, uz rad zastupnika u Europskom parlamentu, promovira Dubrovačko-neretvanska županija u centru Europske unije.

- Uvijek me iznova usrećuje činjenica da mi zastupnici imamo priliku organizirati ovakve posjete i na taj način posjetiteljima približiti rad Europskog parlamenta ali i ostalih institucija. Drago mi je da različite organizacije i društvene skupine mogu obogatiti svoja saznanja i iskustva dolaskom u Bruxelles. Posebno me veseli da su gosti iz Dubrovačko-neretvanske županije imali priliku uvidjeti na koji način se i u Europskom parlamentu ostvaruje dobrobit našeg Grada i Županije - izjavila je Šuica.

Jačanje suradnje

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izrazio je zadovoljstvo posjetom te zahvalio eurozastupnici Šuici na pozivu.

- Prije svega, želio bih zahvaliti eurozastupnici Dubravki Šuici na pozivu i činjenici da smo po prvi put mogli biti prisutni ovdje u Bruxellesu koji je za nas kao grad iznimno važno mjesto obzirom da grad Dubrovnik nije do sada koristio u značajnim iznosima sredstva Europske unije tako da vjerujem da će se i taj dio u budućnosti poboljšati, ali svakako je ovo početak jače i aktivnije suradnje grada Dubrovnika i naše eurozastupnice Dubravke Šuice.