U Dubrovniku je jučer otvorena 6. međunarodna prevoditeljska akademija koja se održava od 16. do 22. srpnja pod naslovom  „TRANS 2018: Prevođenje u Europskom parlamentu“. Organizirana je u suradnji s Europskim parlamentom - DGT-TRAD EP, Filozofskim fakultetom u Zagrebu, Sveučilištem u Mariboru i međunarodnim CEEPUS programom.

Znanje i sposobnost

Voditeljica hrvatske naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica svečano je otvorila konferenciju:

- Uvijek sam impresionirana znanjem, sposobnošću i mentalnim angažmanom prevoditelja koji posebice nama u Europskom parlamentu omogućuju da obavljamo svoju dužnost i stvaramo zakonodavne dokumente, sudjelujemo u raspravama te promoviramo svoju kulturu. Njihov trud je zaista ključan u međunarodnoj komunikaciji, a posebno u europskim institucijama!

23 studenta iz 10 država

Svečanom otvaranju konferencije nazočio je i potpredsjednik Europskog parlamenta Ioan Mircea Pascu, prodekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  Mateusz Milan Stanojević te generalni direktor DG TRAD Valter Mavrič.

Na ljetnoj akademiji sudjeluju 23 studenta iz 10 država, brojni predavači i sveučilišni profesori te prevoditelji Europskog parlamenta koji će voditi stručne radionice.