Dosadašnji potpredsjednik Europskog parlamenta (EP) Antonio Tajani iz Europske pučke stanke (EPP) - najjače političke grupacije u EU, koja okuplja narodnjačko-demokršćanske stranke desnog centra - od jučer je novi predsjednik EP-a nakon pobjede u četvrtom, odlučujućem krugu glasovanja s potporom 351 eurozastupnika, dok je njegov socijaldemokratski konkurent Gianni Pittela osvojio 282 glasa.

63-godišnji Tajani (Forza Italia), bivši časnik talijanskog ratnog zrakoplovstva i novinar javne televizije RAI i dnevnog lista Il Giornale, dosad je četiri puta bio biran kao zastupnik u EP-u.

Pučani upravljaju Europskom unijom

S Tajanijem na čelu EP-a, Jean-Claudeom Junckerom na čelu Europske komisije i Donaldom Tuskom kao predsjednikom Europskog vijeća, EPP, politička obitelj čiji je član i CDU Angele Merkel, sada zapravo - ističu analitičari - u potpunosti upravlja Bruxellesom/Strasbourgom.

Tajanijeva pobjeda, ocjenjuje se, bila je zajamčena onog trenutka kada je postignut dogovor između čelnika EPP-a Manfreda Webera i vođe liberala u Parlamentu (Savez liberala i demokrata za Europu - ALDE)  Guya Verhofstadta koji je povukao svoju kandidaturu u korist novog saveza. Weber je novinarima kazao da je bio potpuno uvjeren u pobjedu jer je „uključivi pristup 'pučana' uvijek bio graditi mostove i sklapati partnerstva".

Dogovor s liberalima

Kako ističe Dubravka Šuica, voditeljica izaslanstva HDZ-a u EP-u, četiri su zajedničke teme o kojima su se složili pučani i liberali: budućnost Europske unije koja je poljuljana, ali ne i ugrožena; zapošljavanje i gospodarski rast; trgovački sporazumi TTIP i CETA; sigurnost i obrambena politika (migracije i terorizam).

OSOBNA PODRŠKA PLENKOVIĆU

Kao što se sjećate, Antonio Tajani - tadašnji potpredsjednik EP-a - 6. rujna 2016. bio je u Puli i Rijeci kako bi osobno i u ime najjače političke grupacije u EU (EPP) podržao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima. Sudjelovao je i na našim predizbornim skupovima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-ovoj-vladi-istra-i-kvarner-bit-ce-jednako-vazni-kao-i-drugi-dijelovi-hrvatske

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-rijeke-realizirat-cemo-kljucne-infrastrukturne-projekte-u-istarskoj-i-primorsko

Daul, Weber, Brok & Pack u našoj kampanji

Osim Tajana, Plenkovića su tijekom kampanje još došli podržati predsjednik Kluba EPP-a u Europskom parlamentu - već spomenuti CSU-ovac (bavarska Kršćansko-socijalna unija) Manfred Weber (Osijek, 5. rujna) ...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vodit-cemo-drzavnicku-i-odgovornu-politiku-projekt-slavonija-znaci-jednaki-razvoj

... CDU-ovac Elmar Brok, predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a i jedini zastupnik u kontinuitetu od prvog izravno izabranog EP-a 1979. (Split, 7. rujna) ...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-splita-hrvatskoj-treba-odgovorno-vodstvo-koje-ce-mudro-stititi-nacionalne

... te, naposljetku, u Zagrebu na završnom predizbornom skupu 8. rujna, predsjednik EPP-a Joseph Daul (UMP - Union pour un mouvement populaire) i predsjednica EPP Women Doris Pack (CDU).

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-zagreba-budite-odgovorni-racionalni-ali-i-srcani-dajte-povjerenje

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-posten-vrijedan-i-vjerodostojan-andrej-je-pravi-covjek-za-hrvatsku