U sklopu događaja „Europska Bosna i Hercegovina: Kulturna različitost i pomirenje“  (A EUROPEAN BOSNIA AND HERZEGOVINA: Cultural Diversity and Reconciliation) u Europskom parlamentu održana je konferencija i izložba na istoimenu temu. Konferencija je održana u organizaciji izvjestitelja Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristiana Dana Prede, voditeljice naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednice Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravke Šuice i eurozastupnice Željane Zovko.

Brojni sudionici

Na konferenciji o europskim perspektivama Bosne i Hercegovine - te o izazovima na njenom europskom putu - sudjelovali su pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Boris Grigić, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predstavnica Europske komisije i direktorica za Zapadni Balkan Genoveva Ruiz Calavera, Voditelj uprave za Europske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović te Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko. U razmjeni stajališta sudjelovali su i kardinal Vinko Puljić te reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, a završnu riječ dao je predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister,

Potpora europskoj BiH

Šuica je izrazila potporu Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu:

- 22 godine nakon Daytona odgovornost je na strani Bosne i Hercegovine i njenom vodstvu koje treba ispunjavati zahtjeve građana Bosne i Hercegovine. Nakon što je predana aplikacija za članstvo, neophodno je predati upitnik u zadanom roku, a posebno nakon što je reformska agenda odobrena od svih triju entiteta. Nakon toga slijedi kandidatski status, a ja sam čvrsto uvjerena da je budućnost Bosne i Hercegovine, kao i ostalih zemalja jugoistoka Europe, u Europskoj uniji. Ključno je uvjeriti i vodstvo i građane Bosne i Hercegovine da gledaju u budućnost umjesto u prošlost. Moja poruka je da tri konstitutivna naroda konačno trebaju imati jednaka prava, a da bismo ovo postigli - izborni zakon se mora promijeniti prema presudi ustavnog suda. Samo u ovom slučaju Hrvati će biti ravnopravni.

Tajani i Daul na otvaranju izložbe

Otvaranju izložbe u popodnevnim satima organizirane u suradnji s Misijom Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji nazočili su predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul. Izložbom je prikazana bogata kulturna baština Bosne i Hercegovine, uključujući mjesta koja su upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine (stećci, Stari most u Mostaru i Most Mehmed Paša Sokolović u Višegradu) srednjovjekovne dvorce i rehabilitaciju džamije Ferhadija u Banjoj Luci, Pravoslavnu crkva u Mostaru i Franjevački samostan u Plehanu.