(PHOTO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković boravio je u dvodnevnom posjetu Republici Austriji. Jučer je u Poguschu (Štajerska) - zajedno s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom i saveznim kancelarom Sebastianom Kurzom - sudjelovao na tradicionalnom okupljanju dnevnog lista „Kleine Zeitung“.

Danas se pak predsjednik Plenković sastao sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastianom Kurzom, a potom je s njim sudjelovao na anualnom skupu Europa-Forum Wachau (Donja Austrija) u raspravi na temu „Europa koja štiti: Izazovi sigurnosti i bobe protiv ilegalnih migracija“.

Sigurnost & migracije

Fokus današnjeg Europa-Foruma, na kojem su uz Plenkovića i Kurza sudjelovali i srbijanska premijerka Ana Brnabić te predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, bio je na ključnim temama europske politike - sigurnost, migracijska politika, proširenje EU-a, novi Višegodišnji financijski okvir, izazovi Brexita te prioriteti austrijskog predsjedanja Europskom unijom koje upravo pod sloganom „Europa koja štiti“ počinje 1. srpnja ove godine.

 http://www.hdz.hr/vijest/najave/plenkovic-u-posjetu-austriji-susret-s-kurzom-europa-forum-wachau-o-borbi-protiv

Jačanje odnosa s Njemačkom i Austrijom!

S obzirom na to da Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom početkom 2020. godine, predsjednik Plenković ponovio je u izjavi za medije kako bi daljnji proces proširenja i suradnje sa zemljama susjedstva trebao ostati jedan od europskih prioriteta.

Dodao je da je i ovaj posjet, u kontekstu nedavnog posjeta Münchenu, posvećen jačanju odnosa Hrvatske s Austrijom i Njemačkom, odnosno sa Štajerskom, Donjom Austrijom i Bavarskom:

- To su bitne savezne zemlje u Njemačkoj i Austriji, i zbog Hrvata koji ovdje žive, ali prije svega zbog snažnih gospodarskih odnosa koje imamo i koje će naša Vlada unaprjeđivati.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hdz-ce-opet-pobijediti-na-izborima-za-europski-parlament-i-pomoci-da-nas-epp-ostane

Plenković i Kurz: Zaštititi vanjske granice EU-a!

S austrijskim kancelarom Kurzom Plenković je razgovarao o zaštiti vanjskih granica Europske unije, pri čemu je napomenuo da su odnosi Turske i EU-a ključni za kontrolu dinamike migracijskih tokova:

- Važan je sveobuhvatan pristup koji će rješavati problem na njegovom izvoru, pomažući prije svega Grčkoj, Italiji i Malti, koje su prve zemlje na srednjomediteranskoj ili istočnomediteranskoj migracijskoj ruti. Hrvatska kvalitetno štiti svoje granice, uložili smo jako puno u tehničku infrastrukturu i dobro iskoristili omotnicu koju smo dobili za Schengen. Više od 6.000 hrvatskih policajaca angažirano je na čuvanju granice. Naša je zadaća da budu dobro opremljeni i uvježbani te da zaštite Hrvatsku od nezakonitih migracija.

Austrija i Njemačka podržavaju naš ulazak u Schengen!

Govoreći o budućnosti Europske unije, Plenković je važnom ocijenio reformu Dublinske uredbe:

- Moramo pronaći dobar balans između zajedničke odgovornosti, europske solidarnosti i realnih kapaciteta svake od zemalja. Hrvatska se pridržava preuzetih obveza. Poštujemo nacionalne interese, europsko pravo i međunarodne konvencije, a istodobno nastojimo poslati poruku solidarnosti i zaštite ljudskih prava.

Naglasio je da Hrvatska ima dvije ambicije na razini tješnje integracije, a to su ulazak u Schengenski prostor i Eurozonu. Pozdravio je to što Njemačka i Austrija podržavaju hrvatske napore za ulazak u Schengen.