Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica nominirana je za najbolju zastupnicu EP-a u kategoriji Zdravlje za doprinos u borbi protiv karcinoma u sklopu nagrade „MEP Awards“. Našu eurozastupnicu nominirale su čak tri vodeće organizacije - Europska liga protiv raka (ECL), Hrvatska liga protiv raka (HLPR) te udruga „Nismo same“.

Fight&Win

Već duže od godinu dana eurozastupnica Šuica organizira niz konferencija pod nazivom „Fight&Win - Kako se oduprijeti raku?“ diljem Republike Hrvatske. Uz projekt „Fight&Win“, Šuica aktivno sudjeluje u neformalnoj grupi zastupnika Europskog parlamenta „Members Against Cancer“, kroz koju je u protekle tri godine sudjelovala u brojnim panelima i raspravama o borbi protiv karcinoma, pritom zagovarajući jačanje svijesti o prevenciji i ranom dijagnosticiranju karcinoma, jednak pristup visoko kvalitetnoj skrbi i liječenju pacijenata s rakom te strožu kontrolu duhanskih proizvoda.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/suica-organizirala-konferenciju-fight-win-kako-se-oduprijeti-raku

http://www.hdz.hr/vijest/eu/fightwin-konferencija-u-borbu-protiv-karcinoma-sustavnom-nacionalnom-strategijom-hrabroscu

http://www.hdz.hr/vijest/eu/fightwin-konferencija-novi-smjer-zdravstvene-politike-omogucit-ce-kvalitetnije-lijecenje

http://www.hdz.hr/vijest/eu/u-varazdinu-5-konferencija-fightwin-kako-se-oduprijeti-raku

Na temelju ove neformalne skupine zastupnika u Europskom parlamentu, a na inicijativu eurozastupnice Šuice, slična inicijativa zastupnika osnovana je i u Hrvatskom saboru. Kako bi dodatno pomogla pacijentima oboljelima od raka i omogućila im dostojanstvene uvjete za život, zastupnica Šuica se kao izvjestiteljica u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu zalaže i za širu upotrebu konoplje u medicinske svrhe.

Predani i dugogodišnji rad

Istaknuti angažman zastupnice Šuice u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) dodatno potvrđuje njenu nominaciju za jednu od najboljih zastupnica Europskog parlamenta. Predanim i dugogodišnjim radom na temama poput klimatske diplomacije, borbe protiv klimatskih promjena, borbe protiv proizvoda dvojne kvalitete na jedinstvenom tržištu Europske unije, smanjenja količine plastike u okolišu i moru, zaštite radnika od izlaganja kancerogenim tvarima te brojnim drugim temama, eurozastupnica Šuica znatno je pridonijela očuvanju javnog zdravlja svih europskih građana.

Velika konferencija u Zagrebu

Podsjetimo, konferencije „Fight&Win“ održane su u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku i Varaždinu, a 17. prosinca će se velika konferencija održati u Zagrebu, na kojoj će sudjelovati predsjednik Plenković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak, eurozastupnik i bivši slovenski premijer Alojz Peterle, tajnik Hrvatske lige protiv raka doktor Domagoj Eljuga te psihijatar i naš saborski zastupnik dr. Ivan Ćelić. I osnivačica portala i udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera Brkić podijelit će svoja iskustva s opakom bolešću sa sudionicima konferencije.

Nakon niza konferencija u Hrvatskoj, „Fight&Win“ se seli i u srce Europe, u Bruxelles, 29. siječnja 2019. godine!