Nakon summita Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije u EU, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković sudjeluje danas i sutra na sastanku Europskog vijeća te na Neformalnom sastanku šefova vlada i država EU 27 u Bruxellesu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-na-summitu-epp-uoci-europskog-vijeca-i-neformalnog-sastanka-sefova-vlada-i

Uoči sjednice Europskog vijeća, predsjednik Plenković odgovarao je na pitanja novinara. Donosimo ključne poruke:

O STANJU NA JUGOISTOKU EUROPE

Drago mi je da će se nakon dugog niza godina u zaključcima Europskog vijeća ponovno naći riječi ohrabrenja i potpore državama jugoistoka Europe na putu prema EU. Za Hrvatsku je posebno važno da se proširenje nastavi. Mi smo najmlađa članica, koja je zadnja ušla u EU. Tu imamo najsvježije iskustvo, pomažemo svim susjedima u ispunjavanju kriterija, vjerujemo da je ovakva poruka dobra.

O MAKEDONIJI I BiH

Razgovarat će se i o stanju u pojedinim državama u kojima postoje određene napetosti poput Makedonije i BiH. Meni je bitno da pošaljemo poruku da je EU prisutna, da brine o tim zemljama i na taj način markira prostor i smjer njihovog daljnjeg razvoja.

O AFERI S DNEVNICAMA

Napravio sam ono što je normalno da se napravi kad vidite na svoje oči da je nešto puno dublje i ozbiljnije nego na prvi pogled. Postupio sam ne samo kao predsjednik Vlade, nego kao običan građanin, pravnik, zdravorazumski. Ne samo ja, nego svi ljudi koji rade u Vladi spremni su se odazvati na razgovore i pojasniti stajalište ili upite koje istražitelji mogu imati.

O RADU DORH-a

Meni je u interesu da DORH utvrdi cijelu istinu s jednom aferom koja je dobila puno veće razmjere nego što je itko mogao pretpostaviti na početku. Očekujem od glavnog državnog odvjetnika da kvalitetno obavlja zadaće. Mi surađujemo na nizu tema, od procesuiranja ratnih zločina, zastupanja države u međunarodnim sporovima, arbitražama. Normalno je da je ta suradnja bila ostvarena i kad je riječ o ovakvom, doslovno vrlo bizarnom, slučaju.