Europska komisija uskoro će moći zaključiti da je RH spremna za Schengen! Hrvatska nam je važan partner. Računam na Hrvatsku da će nastaviti europske napore, a i ona može računati na EU. Hrvatska je već napravila velik posao. Mi smo uz Hrvatsku i zajednički nam je cilj da ovaj posao dovršimo što je prije moguće! - istaknuo je u razgovoru za Jutarnji list povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos uočio jučerašnjeg posjeta Zagrebu i sastanka s predsjednikom Vlade RH i HDZ-a Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.

Odgovor na slovenske prijetnje

Te riječi nisu bile samo pohvala napretku Hrvatske u ispunjavanju uvjeta potrebnih za pristupanje schengenskom prostoru, nego i jasna poruka Sloveniji da nitko našem ulasku u Schengen - nakon što udovoljimo tehničkim kriterijima - neće smjeti postavljati prepreke. Poruka koju je još 13. rujna poslao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru pred Europskim parlamentu o stanju EU, reagirajući na taj način na slovenske prijetnje da će iz političkih razloga, zbog bilateralnog pitanja granice, blokirati Hrvatsku.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/susreti-u-tallinnu-stitimo-nacionalne-interese-i-pozivamo-sloveniju-na-dijalog-ali

http://www.hdz.hr/vijest/eu/junckerov-govor-vrlo-povoljan-za-rh-nema-politickih-prepreka-kako-tvrde-slovenci-za-nas

Izrazito ohrabrujuće

I sastanak Plenković- Avramopoulos protekao je u tom istom tonu i s tim istim porukama. Predsjednik Plenković ih je efektno sažeo u objavama na svom twitter profilu:

- Povjerenik Avramopoulos pohvalio je veliki napredak Republike Hrvatske u ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen. Razgovori s povjerenikom o našem ulasku izrazito su ohrabrujući.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvatska-ima-ambiciju-postati-dio-schengena-i-eurozone

Ulazak RH - zajednički interes EU

Korak dalje je otišao sami Avramopoulos na zajedničkoj konferenciji za medije s ministrom unutarnjih poslova (i savjetnikom predsjednika HDZ-a) dr. sc. Davorom Božinovićem. Bio je još otvoreniji nego u intervjuu za Jutarnji list:

- Uskoro ćemo zajedno proslaviti ulazak Hrvatske u Schengen! Ulazak Hrvatske je od zajedničkog interesa cijele EU. RH ima ključnu ulogu u zajedničkom EU izazovu u pitanjima migracija, sigurnosti i upravljanja granicama.

Sve tri gore navedene rečenice EU povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo prenijelo je na svojim medijskim platformama, kao još jednu snažnu poruku, i Predstavništvo Europske komisije u RH.

Do kraja 2018. godine

Ministar Davor Božinović kazao je pak na presici da je povjereniku potvrdio da će Hrvatska učiniti sve kako bi do kraja iduće godine ostvarila tehničku spremnost za ulazak u Schengen i tako omogućila Europskoj uniji donošenje odgovarajuće političke odluke:

- Složili smo se kako bi bilo dobro da se odluka o hrvatskom ulasku donese prije kraja mandata aktualne Europske komisije. Siguran sam da ćemo nastaviti našu uspješnu suradnju na ostvarenju toga strateškog cilja Vlade RH predvođene predsjednikom Plenkovićem.