(VIDEO) Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih i europskih poslova te naš zastupnik u Europskom parlamentu, u razgovoru za Studio 4 HTV-a iskazao je zadovoljstvo današnjim govorom predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera pred Europskim parlamentom o stanju EU.

Jasna poruka u korist Hrvatske

- Juncker je poslao jasnu političku poruku: kada se tehnički kriteriji udovolje, Hrvatska mora ući u schengenski prostor, a da pritom nitko našem ulasku ne bi smio postavljati političke prepreke. To je posebno važno u ovom trenutku jer je Slovenija najavljivala blokadu iz političkih razloga. Junckerova poruka izuzetno je povoljna za RH. A što se tiče samih tehničkih kriterija, Hrvatska će ih zasigurno sve ispuniti do kraja 2018. godine. Uostalom, već smo se pridružili schengenskome informacijskom sustavu - analizira Stier.

http://vijesti.hrt.hr/404947/stier-nema-politickih-prepreka-za-ulazak-rh-u-schenenski-prostor

Za EU bez podjela i više brzina                                      

No Juncker je rekao, nastavlja politički tajnik HDZ-a, još nešto jako važno za RH, a to je da EU neće kreirati „neke nove institucije“:

- U briselskim se kuloarima spekuliralo, naime, kako bi se mogli formirati neki novi parlament i posebni proračun samo za eurozonu. A Juncker je poručio upravo suprotno - da treba sačuvati ovakav Europski parlament i zajednički proračun EU-a. Da se napravi posebni proračun za eurozonu, u koju RH još nije ušla, onda ne bismo mogli ravnopravno odlučivati kamo će ići proračunska sredstva. A mi još uvijek povlačimo, i to sve učinkovitije pod ovom vladom, novac iz europskih fondova.

Više o govoru predsjednika Europske komisije na donjem linku:

http://vijesti.hrt.hr/404920/juncker-ce-govoriti-o-stanju-u-eu-i-predstaviti-smjernice-ek