Potpredsjednica HDZ-a i naša zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić ističe u izjavi za portal Direktno da u javnim prostorima u neovisnoj Hrvatskoj ne bi smjelo biti mjesta za simbole totalitarnih režima:

Osuda svih totalitarnih sustava

- Na međunarodnoj razini smatraju kako bi trebalo biti jasno što znači osuda totalitarnih režima i svih „-izama“, pa u tom kontekstu u javnim prostorima ne bi smjelo biti mjesta njihovim simbolima. Mlada, moderna, slobodna i neovisna Hrvatska država treba upravo rasti na tim temeljima, okrenuta gospodarstvu i novim radnim mjestima. U takvoj Hrvatskoj nema mjesta ni za maršala Tita ni za „Za dom spremni“. Ploča u Jasenovcu je spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima zahvaljujući kojima imamo svoju državu i naravno da joj je ondje mjesto, kao i u svim gradovima i općinama naše države, ali bez grba s natpisom koji se vezuje uz fašizam, jer naši se branitelji nisu za to borili.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jedino-jasnim-otklonom-prema-svakom-totalitarizmu-i-postovanjem-svih-zrtava-mozemo

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/osuda-i-odbacivanje-svakog-totalitarizma-temeljna-je-vrijednost-moderne-europe

Poštovanje spram svih žrtava

Svi smo svjesni duboke podijeljenosti našeg naroda zbog rana iz prošlosti. Jednima je obitelj uništilo zlo partizana i komunizma, a drugima ustaša i fašizma - naglasila je Maletić i zaključila:

- Našu budućnost ne možemo graditi na djelima zla, moramo suosjećati jedni s drugima i poštovati sve žrtve, oprostiti i krenuti dalje. Bez toga nema jake Hrvatske koju su sanjali i sanjaju naši branitelji i svi mi. Ne želimo biti posljednji, jer Hrvatskoj je mjesto na vrhu ljestvice razvijenosti europskih država, a to možemo uspjeti samo ako se okrenemo poduzetnicima, gospodarstvu, znanju, izvrsnosti, ustrajnom i vrijednom radu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/maceljska-gora-zrtve-svih-totalitarnih-rezima-imaju-pravo-na-spomen-dostojanstveni