Naša vlada nastavlja s ubrzanim povlačenjem europskih sredstava! Europska komisija službeno je objavila da će drugu fazu Projekta rekonstrukcije i dogradnje željezničke dionice Dugo Selo-Križevci financirati u nepovratnom iznosu od 145 milijuna eura!

Doprinos gospodarskom rastu

Prilikom objave ove odluke, europska povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu istaknula je da EU financira kvalitetne prometne veze u Hrvatskoj u kontekstu strateške paneuropske prometne mreže:

- Ovaj će projekt, koji promovira mobilnost unutar države, olakšati prijevoz robe i pomoći turizmu te će tako izravno pridonijeti hrvatskom gospodarskom rastu, ali i europskom. Jer, rekonstrukcija željezničke dionice Dugo Selo-Križevci dio je to mega-projekta uspostave dvokolosiječne pruge na Mediteranskom koridoru jedinstvene transeuropske prometne mreže TEN-T, koji na regionalnoj razini Hrvatsku povezuje s Mađarskom i Slovenijom, a na europskoj razini vodi od Španjolske do ukrajinske granice.

Slijedi novac za prugu Zaprešić-Zabok

Ministar mora, prometa i infrastrukture te potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković u izjavi za hdz.hr naglasio je da su projekt obnove dionice Dugo Selo-Križevci prepoznali kao jedan od prioriteta modernizacije željezničke mreže u Hrvatskoj:

- Stoga i jest predložen kao prvi projekt rekonstrukcije i dogradnje koji će se sufinancirati sredstvima iz fondova Europske unije. Pritom valja podsjetiti da nam je Europska komisija u lipnju nepovratno dodijelila 357 milijuna eura za Pelješki most - koji će, napokon, povezati najjužniji dio zemlje s ostatkom Lijepe Naše. No to nipošto nije sve! Čekamo da EK vrlo brzo odobri još jedan veliki infrastrukturni projekt u sektoru željezničkog prometa - Projekt modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić-Zabok, ukupne vrijednosti 81,7 milijuna eura.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/peljeski-most-bit-ce-medu-pet-najvecih-i-najatraktivnijih-u-europi

Konkretni benefiti članstva u EU

Odobrenje sredstava za prugu Dugo Selo-Križevci već je treća velika vijest u samo tjedan dana koja se odnosi na konkretne benefite našeg članstva u EU.

Ministarstvo zdravstva povuklo je 187 milijuna kuna nepovratnog EU novca za 273 specijalizacije mladih liječnika u manje razvijenim županijama i na otocima, a u Banskim dvorima potpisan je „paket“ od 28 ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za izgradnju poduzetničkih inkubatora i razvoj poslovne infrastrukture, opremanje bolnica i socijalnih ustanova te očuvanje kulturne i prirodne baštine. Od 670,3 milijuna kuna koliko ukupno vrijede potpisani projekti, čak 554,2 milijuna financiraju europski fondovi.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/u-7-mjeseci-nasa-je-vlada-povukla-3-puta-vise-eu-novca-nego-sto-je-ucinjeno-u-prosle-3

http://www.hdz.hr/vijest/eu/povukli-smo-187-milijuna-kuna-nepovratnog-eu-novca-za-273-specijalizacije-mladih-lijecnika

Zamislimo Hrvatsku bez tog novca!