(PHOTO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je u Bruxellesu na summitu Europske pučke stranke (EPP), najjače političke obitelji u Europskoj uniji. Na sastanku na vrhu EPP-a čelnici država i vlada te predsjednici stranaka narodnjačko-demokršćanske opcije pripremali su se za sastanak Europskog vijeća - koji se održava danas i sutra, također u Bruxellesu.

Domaćin summita je predsjednik EPP-a Joseph Daul.

http://www.hdz.hr/vijest/najave/predsjednik-plenkovic-na-sastanku-europskoga-vijeca-u-bruxellesu-i-prvi-put-summitu

Hrvatska ispunjava obveze

Nakon summita EPP-a, predsjednik Plenković je po dolasku u zgradu Europskog vijeća dao izjavu za brojne okupljene novinare. Kako je istaknuo, Hrvatska ispunjava preuzete obveze po pitanju migracijske krize - u skladu sa svojom veličinom i gospodarskim mogućnostima.

- Hrvatska je uvijek poštovala ključno europsko načelo solidarnosti. Mi smo upravo prije summita uplatili 200.000 eura u Fond za Afriku i nastavljamo ispunjavati naše obveze kada je riječ o programima premještanja i preseljenja izbjeglica.

Dodao je da je to najviše što Hrvatska može učiniti s obzirom na svoju veličinu i ekonomsku snagu.

Ulazak u Schengen…

Vezano za proširenje Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku, što je u srijedu podržao Europski parlament, predsjednik Plenković je naglasio da će Hrvatska ispuniti sve tehničke kriterije.

- Hrvatska će biti spremna pridružiti se Schengenu 2019. godine. To je prioritet moje vlade.

… i eurozonu

Kao drugi prioritet Plenković je istaknuo ulazak u eurozonu, pri čemu je smanjenje javnog duga ispod 60 posto BDP-a jedini preostali maastrichtski kriterij koji Hrvatska još mora ispuniti.

- Krajem ove godine javni dug će biti oko 80 posto, oko 2020. trebao bi pasti na 70 posto, a onda oko 2022. ili 2023. pasti unutar dopuštenih okvira.

EUROPSKO VIJEĆE & EUROSUMMIT

Čelnici Europske unije raspravljat će na Europskom vijeću o nizu aktualnih pitanja, među ostalim iz područja obrane, migracija, vanjskih poslova, socijalnih pitanja, obrazovanja i kulture. Europsko vijeće usvojit će zaključke o socijalnim pitanjima te o pitanjima iz područja obrazovanja i kulture. Zaključci se temelje na raspravama održanima u švedskom Göteborgu tijekom Socijalnog summita.

Valja istaknuti kako će sutra predsjednik Plenković prvi put sudjelovati na sastanku šefova država ili vlada Eurozone (Eurosummit).