Eurozastupnica i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić objavila je novi broj newslettera - mjesečnika I'M - koji izdaje s ciljem informiranja javnosti o događajima vezanima za EU i Hrvatsku.

Uvodna riječ

U uvodnoj riječi, Maletić je istaknula da su rujan i listopad u Europskom parlamentu bili su u znaku govora predsjednika Europske komisije Junckera i rasprave o produbljivanju ekonomske i monetarne unije, jačanju jedinstvenog tržišta, stanju izvršavanja EU proračuna i budućnosti financiranja, Sedmog izvješća o kohezijskoj politici, neizbježnog Brexita, stanja u Španjolskoj, a pratili su se i komentirali izbori u Njemačkoj Austriji.

- U svim raspravama o ekonomskoj i monetarnoj politici posebno ističemo kako je za jedinstvenu Uniju u kojoj su svi ravnopravni, neophodno gospodarsko jačanje manje razvijenih država članica i kroz to smanjivanje razlika. Upravo zbog toga važno je ove povoljne trendove gospodarskog rasta na globalnoj i europskoj razini iskoristiti za što brže provođenje reformi koje - kada se provode u razdoblju rasta - rezultate daju brže i 50 posto uspješnije od reformi koje se provode u kriznim razdobljima.

Jačanje EU

Naglasila je da prvi korak u daljnjem jačanju EU treba biti realna konvergencija nerazvijenih država članica koja znači podizanje standarda, rast plaća, tehnološku modernizaciju i jačanje produktivnosti i konkurentnosti poduzetnika te posebno izvoznika.

- U ovom kontekstu treba sagledavati i ulazak Hrvatske u monetarnu uniju koja ne smije biti cilj. Naš cilj je jačanje gospodarstva i standarda ljudi, a onda monetarna unija postaje prirodno okruženje koje nam je potrebno i kojem smo mi potrebni.

Niz tema

U ovom broju eurozastupnica Ivana Maletić opisuje osnovne reforme javne uprave kao jedne od najvažnijih reformi u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Davor Galinec analizira strukturna obilježja dugova država članica EU-28 i Europodručja u 2016. godini. Maletić s asistenticom Ivanom Petričko daje pregled novog Izvješća o globalnoj konkurentnosti za 2017./2018. prema kojem je Hrvatska zauzela istu poziciju kao u prethodnom razdoblju (2016./2017.), a finalna ocjena je blago porasla. Anatolio Alonso Pardo analizira provedbu financijskih instrumenata u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u razdoblju 2014.-2020. - Španjolsko gledište.

Uz to, pročitajte i redovite rubrike o aktivnostima Ureda iz kojih izdvajamo posjet RERA SD uredu Ivane Maletić u Bruxellesu. Također izdvajamo dobitnike natječaja objavljenog na temu dostupnosti i cijena javnog prijevoza koji će u organizaciji eurozastupnice Maletić sudjelovati na 9. Inovacijskom summitu i posjetiti europske institucije u Bruxellesu.

Vijesti iz EP-a

Tu su i ovaj put vijesti iz Europskog parlamenta od kojih posebno ističemo sudjelovanje eurozastupnice Maletić kao članice delegacije Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta (ECON) na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu, uz to izuzetno zanimljivo Izvješće eurozastupnice o Europskoj investicijskoj banci (EIB) u kojem upozorava kako EIB ne pridonosi ispunjavanju ciljeva kohezije, a trebao bi, jer se preko 50 posto sredstava raspodjeljuje na pet država članica, a to su Italija, Španjolska, Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/maletic-na-sastanku-mmf-u-washingtonu-vrijeme-rasta-iskoristiti-za-reforme

I'M mjesečnik možete u cijelosti pročitati na linku:

https://issuu.com/ivanamaletic/docs/im_listopad_2017