Zastupnice i zastupnici u Europskom parlamentu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom glasova usvojili su novi Europski zakonik elektroničkih komunikacija.

Radi se o sveobuhvatnom skupu novih pravila za sektor elektroničkih komunikacija, kojim se Europska unija priprema za novo doba telekomunikacijske povezanosti, ali i za uvođenje novih tehnoloških rješenja kao što je 5G tehnologija. Iz tog razloga EU i mijenja zajednička pravila kojima se uređuje telekomunikacijska industrija - s ciljem jačanje zaštite potrošača putem unapređenja usluga, kao i postavljanjem gornje granice cijene za međunarodne pozive unutar Unije.

Doprinos standardu građana

Komentirajući novi Europski zakonik elektroničkih komunikacija, voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica istaknula je da je to doprinos europskih politika standardu građana u svim zemljama članicama jer ograničavanjem cijena teleoperaterima olakšavamo život svim europskim građanima:

- Hrvatski građani dosta često putuju. Hrvatski studenti, pomorci, radnici… koji zbog prirode posla putuju preko naših granica, već su imali priliku osjetiti poboljšanje telekomunikacijskih usluga ukidanjem roaminga na području svih država članica EU-a, a novim paketom mjera dodatno se poboljšava europsko zakonodavstvo u sektoru komunikacija te će naši građani vrlo brzo osjetiti sve prednosti.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/ukidanje-roaming-naknada-uspjesna-je-prica-europske-unije-i-pobjeda-gradana

Bolji uvjeti & usluge

Krajnjim potrošačima bit će, primjerice, olakšan prelazak s jednog pružatelja telekomunikacijskih usluga na drugi. Navedena poboljšanja odnosit će se i na usluge koje se pružaju putem interneta, kao što su aplikacije za razmjenu poruka i e-pošta. Dodatno, popis univerzalnih usluga koje moraju biti dostupne svim potrošačima uključuju cjenovno pristupačan Internet, a nakon pozitivnih iskustava u nekim zemljama, sve države članice morat će uspostaviti sustav javnog upozoravanja građana na njihove mobilne telefone u slučaju prirodnih katastrofa ili drugih izvanrednih situacija.

- Ovim se paketom zakona nastoji ubrzati uvođenje 5G tehnologije, a posebno smatram važnim to da će se u slučaju ugroza i općih opasnosti uspostaviti sustav javnog upozoravanja.

Nakon ukidanja roaminga na području svih država članica EU, preinake Europskog zakonika elektroničkih komunikacija nastavak su pozitivnih politika Europske unije kojim se nastoje ostvariti što bolji uvjeti telekomunikacijskih usluga za europske građane, a ažurirat će se postojeća pravila o pristupu operatera mrežama kako bi se potaknulo tržišno natjecanje i poduzećima olakšalo ulaganje u novu infrastrukturu vrlo velikog kapaciteta, među ostalim i u ruralnim i otočnim područjima.

Dodatni materijali:

Priopćenje (15.06.2017.): Dubravka Šuica: Od danas „Roam Like at Home“

http://www.dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/plenarna-sjednica/item/8109-dubravka-suica-od-danas-roam-like-at-home