„Vlada RH privržena je europskom projektu te njegovim temeljnim načelima i vrijednostima“ - objavio je predsjednik HDZ-a i premijer mr. sc. Andrej Plenković na svome osobnom twitter profilu u povodu "Bijele knjige o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025." (White Paper on the Future of Europe), koju je predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Jasno naglasiti postignuća EU

„25. ožujka u Rimu ćemo obilježiti 60. obljetnicu potpisivanja Rimskih ugovora. To će biti prigoda da EU pošalje snažnu poruku jedinstva, da jasno naglasi svoja postignuća, sagleda postojeće izazove i povede konstruktivnu raspravu o budućnosti Unije. Pozdravljam 'White Paper' Europske komisije o budućnosti EU koji je danas predstavio Jean-Claude Juncker, a koji će članicama poslužiti kao podloga za predstojeće definiranje vizija i smjera razvoja Unije“ - napisao je pak Plenković na svom Facebooku.

https://www.facebook.com/andrej.plenkovic.rh

Suzbijanje demagogije i populizma

U izjavi za Dnevnik HTV-a, naglasio je da su pred Europskom unijom i Republikom Hrvatskom kao njenom članicom tri prioritetne zadaće:

- Prva je da osnažimo demokratski legitimitet europskih institucija te suzbijamo demagogiju i populizam. Drugu - da građani osjete konkretne koristi europskih politika i europskog proračuna. Osobito se to odnosi na Hrvatsku kao novu članicu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/za-deutsche-welle-pokazali-smo-da-se-moze-pobijediti-vodeci-afirmativnu-kampanju-s-jasnim

Konkretne koristi EU proračuna

Za naš web izdvajamo samo nekoliko najnovijih primjera „konkretne koristi europskog proračuna“ za hrvatske građane.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-predstavljene-nove-mjere-aktivne-politike-zaposljavanja-osigurano-15

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povuci-cemo-9-milijardi-eura-iz-eu-fondova-otocani-ce-dobiti-svoju-upravu-i-novi

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/konkretna-pomoc-90-milijuna-kuna-za-sisacku-bolnicu-od-cega-cak-70-iz-fondova-eu

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pocinje-izgradnja-galenskog-laboratorija-za-lng-terminal-odobreno-bespovratnih-102

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-najesen-pocinje-gradnja-peljeskog-mosta-teritorijalno-cemo-povezati-drzavu

Profilirana globalna uloga

Treći je prioritet  - zaključio je predsjednik Plenković - da Unija i bez Ujedinjenog Kraljevstva i dalje ima profiliranu globalnu ulogu u gospodarskom, političkom i sigurnosnom smislu. EU treba nastaviti pridonositi onim međunarodnim organizacijama koje upravljaju svjetskim procesima.

BIJELA KNJIGA

Juncker je u srijedu predstavio pet mogućih scenarija budućnosti EU: zadržati status quo; EU samo kao jedinstveno tržište; Europa s više brzina; EU s manje ovlasti, ali efikasnija; EU koja će u više područja raditi zajedno.

„Bijela knjiga“ je pripremni materijal Europske komisije za raspravu na summitu koji će se održati 25. ožujka u Rimu u povodu proslave 60. obljetnice Rimskih sporazuma. Na tom bi sastanku na vrhu 27-oro predsjednika vlada ili državnih poglavara zemalja članica EU trebali započeti proces u kojem će donijeti odluku o budućnosti Unije.

Scenariji za EU27 do 2025.

O predloženim scenarijima trebaju se izjasniti zemlje članice, što ne treba očekivati prije nego što se završe važni izbori u Nizozemskoj, 15. ožujka, zatim u svibnju predsjednički izbori u Francuskoj te u rujnu parlamentarni izbori u Njemačkoj.

Juncker bi u svom govoru o stanju EU u rujnu pred Europskim parlamentom trebao rezimirati raspravu i razmišljanja država članica, a na novom summitu u prosincu trebali bi se formulirati prvi zaključci.