(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Bruxellesu - uoči nastavka sastanka Europskog vijeća - dao izjavu za brojne okupljene novinare. Osvrnuo se na pokretanje Stalne strukturirane suradnje (PESCO) i odluke s jučerašnjeg, prvog dijela sastanka EV-a te je najavio susret sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/nakon-summita-epp-ispunit-cemo-sve-potrebne-kriterije-za-ulazak-u-schengen-i-eurozonu

http://www.hdz.hr/vijest/najave/predsjednik-plenkovic-na-sastanku-europskoga-vijeca-u-bruxellesu-i-prvi-put-summitu

Izjavu predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O EUROPSKOJ OBRANI I SIGURNOSTI

Glavni tajnik NATO-a još je jednom apelirao na kvalitetnu i tijesnu suradnju između  Europske unije i NATO-a. Hrvatska je pridruživanjem PESCO-u poslala čvrstu poruku da želi biti u najužem krugu zemalja koje rade na jačanju europske obrane i sigurnosti. Na Europskom vijeću imali smo i teme socijalne politike, obrazovanja i kulture. Nekoliko je novih ideja proizašlo iz naših neformalnih sastanaka u Tallinnu i Göteborgu. Važno je da države na nacionalnoj razini primjenjuju onih 20 načela koja su usvojena na Socijalnom summitu u Švedskoj.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/iz-goteborga-europske-procjene-rasta-hrvatskog-bdp-potvrda-su-ispravnosti-nase-politike

U području kulture i obrazovanja posebice je važno da se ideja o mreži europskih sveučilišta oživotvori kroz sljedeće razdoblje. Tako bi se dodatno potaknula mobilnost i dobile odgovarajuće diplome i certifikacije za mlade. Kultura je tema koja je Hrvatskoj posebno važna: iduća godina je godina kulturne baštine, a Rijeka će 2020. biti europska prijestolnica kulture.

O ZAŠTITI VANJSKIH GRANICA EU

Imali smo jučer na Europskom vijeću poprilično dugu raspravu o politici migracija. To je bila rasprava bez formalnih zaključaka. Zajednički nazivnik je da se u sljedećih šest mjeseci nastoji izraditi mehanizam koji bi bio svojevrsna podloga za dugoročno rješavanje tog problema. Europska unija je 2015. doživjela veliku krizu s nekontroliranim izbjegličko-migracijskim valom koji je izazvao pravne posljedice, ali i političke u mnogim državama članicama. Na to sam jučer posebno ukazao. Usporio je kretanje unutar članica EU. U projektu u kojem je jedna od temeljnih ideja sloboda kretanja došlo je do podizanja ograda i žica na granicama. Pitanje solidarnosti je na stolu. Za Hrvatsku je važno da se sve mjere usmjere na zaštitu vanjskih granica EU.

O UNUTARNJOJ SIGURNOSTI

Naš je stav jasan. Hrvatska je - s obzirom na veličinu, položaj te načelo solidarnosti koje je temeljno - spremna sudjelovati i sudjeluje u procesima koji se odnose na preseljenje i premještaj. S te strane smo otvoreni, dajemo svoj zalog. 

O SUSRETU S MIROM CERAROM

Nakon današnjih sastanaka, zajedno sa suradnicima, sjest ćemo i razgovarati o onome što je bitno za nas - to je pitanje granice koje je otvoreno od dana proglašenja neovisnosti dviju zemalja. Naša su načela jasna - republičke granice trebaju postati granice između država. Želimo to pitanje riješiti. Stav Hrvatskog sabora i naše politike je jasan. Postoje mnogi aspekti gdje smo vrlo blizu dogovoru. Nastojat ćemo danas prvo vidjeti kada bi kolega Cerar došao u Zagreb da nastavimo razgovore. Rokovi do kraja godine o kojima se govori vezani su za arbitražnu presudu, ali budući da je Hrvatska izašla iz arbitraže, ne gledamo na rokove kao što na njih gleda Slovenija.