Međunarodni tajnik HDZ-a i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora dr. sc. Miro Kovač istaknuo je u intervjuu za sarajevski Dnevni Avaz da je Pelješki most europski projekt te da ne vidi na koji bi način dio bošnjačkih političara mogao blokirati njegovu gradnju:

- Ponavljam, riječ je ne samo o hrvatskom, nego i o europskom projektu. Pelješki most u daleko najvećoj mjeri će se financirati europskim sredstvima. A ta su sredstva već odobrena.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/butkovic-o-peljeskom-mostu-ne-treba-nam-suglasnost-bih-je-hrvatski-teritorij

Usuglašene dimenzije mosta

Pri tome je Kovač odbacio „prigovore“ kako bi s gradnjom Pelješkog mosta mogli biti ugroženi „interesi BiH“, kako to tvrde i u SDA i SDP-u BiH, jer su dimenzije mosta odavno usuglašene između dviju zemalja.

- Štoviše, prirodno bi i logično bilo da BiH podupire projekt Pelješkog mosta, kao što Hrvatska podržava gradnju Koridora 5C koji će infrastrukturno i gospodarski znatno ojačati BiH. Pelješkim mostom na kraju krajeva će putovati ne samo hrvatski, nego i bosansko-hercegovački građani.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/peljeski-most-se-gradi-na-nedvojbeno-hrvatskom-teritoriju-znat-cemo-zastititi-nase

Europski put BiH

Naveo je da Hrvatska neće blokirati put BiH prema EU uslijed „prijepora“ oko izgradnje Pelješkog mosta te je čvrsto uvjeren da je od interesa ove zemlje ubrzano približavanje Uniji.

- Bosni i Hercegovini europski put je usud, kao što je i Hrvatskoj članstvo u europskoj obitelji usud. Iskreno rečeno, osporavanje već odobrenog europskog projekta kao što je Pelješki most nema smisla i sigurno ne može djelovati poticajno na obavljanje mukotrpnog reformskog posla kojim će se postići ono što želi većina stanovnika BiH, ako je vjerovati anketama, posebno Bošnjaka i Hrvata, a to je priključenje EU.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/bosna-i-hercegovina-u-hrvatskoj-ima-prijatelja-i-partnera-kao-i-najsnaznijeg

Kovač je na kraju razgovora izrazio očekivanje da će BiH što prije postati kandidatkinja za članstvo u EU.