Hrvatski eurozastupnici iz svih političkih opcija, zajedno sa zastupnicima iz slovenske i mađarske delegacije, uputili su pismo Predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru, Predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, Visokoj predstavnici Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini te povjereniku Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisu Avromopoulosu kojim ne traže suspenziju niti derogaciju Uredbe, već potporu i razumijevanje Europske komisije za odluku hrvatske i slovenske Vlade o privremenom smanjivanju ciljanih i detaljnih provjera na graničnim prijelazima.

Privremeno smanjenje ciljanih provjera

Implementacija ove Uredbe predstavlja problem ne samo hrvatskim građanima, već svim putnicima koji prolaze kroz Republiku Hrvatsku. Budući da se u regulaciji ne navodi točan vremenski period u kojem je zemljama dozvoljeno privremeno smanjivanje ciljanih i detaljnih provjera, a imajući u vidu nadolazeće uskršnje blagdane i turističku sezonu, zastupnici su zatražili da Europska komisija pruži razumijevanje Hrvatskoj i Sloveniji za odluku o privremenom smanjenju ciljanih provjera.

Briga o turizmu

Voditeljica naše delegacije i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u EP-u Dubravka Šuica istaknula je da trebamo voditi računa o našem gospodarstvu, posebno o turizmu.

- Svjesni smo terorističkih prijetnji i svih sigurnosnih izazova koji prijete Europi i stoga jest u našem fokusu sigurnost i borba protiv terorizma, ali istovremeno moramo voditi računa da ne budu ugrožene četiri temeljne europske slobode i naša gospodarstva, a ovdje posebno ističem turizam kad je Hrvatska u pitanju.

Doprinos Vlade RH

Podsjetimo, od 7. travnja kada je nova Uredba stupila na snagu svjedočili smo velikim kolonama na granicama između Hrvatske i država koje su članice Schengena pa je i ovo pismo uz veliki angažman premijera Plenkovića i hrvatske Vlade mali doprinos rješavanju ovoga problema.