Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjeluje danas i sutra u Budimpešti na 6. Summitu zemalja središnje i istočne Europe te Narodne Republike Kine. Uz predsjednika Plenkovića su ministar turizma (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gari Cappelli te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Jačanje gospodarske suradnje

U svom izlaganju na sastanku na vrhu, predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo što će se bilateralno sastati s kineskim premijerom i imati priliku definirati još snažniju suradnju s Kinom. Kao odličan primjer naveo je kinesku investiciju u tvrtku Rimac Automobili - njihovo dosad najveće ulaganje u visoke tehnologije u Republici Hrvatskoj. A Kina i konkurira za izgradnju Pelješkog mosta, najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj.

- Kina je ključna država u održavanju zamaha u globalnom gospodarstvu, a iskazuje veliki interes za ovaj dio Europe. Drago nam je što je predsjednik Vlade Narodne Republike Kine Li Keqiang, otvarajući poslovni forum, izložio potencijal suradnje ovog formata.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/dr-tudman-jos-je-1993-posjetio-kinu-prepoznavsi-njenu-globalnu-snagu-i-vaznost-nase

Hrvatska kao partner

Dodao je da Hrvatska podržava i sudjeluje u kineskim inicijativama poput „Kina + 16“ i „Jedan pojas, jedan put“ - koje promiču infrastrukturnu povezanost Kine s Europom, te da je Hrvatska svojim strateškim pozicioniranjem neizostavan dio tih inicijativa, bez obzira radi li se o novim zrakoplovnim linijama, pomorskom prijevozu ili željeznici.

- Stoga se nadamo većem interesu kineskih ulagača i kompanija u korištenje naših lučkih kapaciteta te u nadogradnju i modernizaciju željezničke mreže.

Proširenje lučkih kapaciteta

Plenković je pritom izdvojio da kineskoj strani ukazujemo na prednosti naših luka, ne samo Rijeke, nego i Zadra i Ploča.

- Sve više kineskih kompanija iskazivat će interes u daljnjem procesu proširenja naših lučkih kapaciteta, infrastrukture i logistike.

Turistička konferencija 16+1

Kako je najavio predsjednik Plenković, Hrvatska će sljedeće godine biti domaćin „Kina + 16“ konferencije ministara turizma, te će se na marginama tog događaja organizirati niz promidžbenih aktivnosti kako bi se kineskim turističkim agencijama još više približilo hrvatsko tržište.

- Ove godine bilježimo veliki porast dolaska kineskih gostiju u Hrvatsku, a iduće očekujemo da će taj broj dosegnuti 200.000.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zajednicko-uvjerenje-u-daljnji-rast-broja-kineskih-turista-te-vecu-trgovinsku

Koordinacijski centar za male i srednje tvrtke

Hrvatska je, također, inicirala osnivanje koordinacijskog centra koji će hrvatske male i srednje tvrtke bolje povezati s kineskom stranom.

- Nastojat će im pomoći u nastupu i plasmanu njihovih proizvoda na kineskom tržištu. Pripreme za otvaranje centra su u tijeku te je predviđeno da s radom započne iduće godine.

Dodajmo i da će ovog tjedna će u Šangaju biti otvoren ured Hrvatske gospodarske komore - još jedan važan korak prema unapređenju trgovinske razmjene među dvjema državama.

ŠESTI SASTANAK ZEMALJA SREDNJE I ISTOČNE EUROPE

Šesti sastanak zemalja srednje i istočne Europe otvorili su mađarski premijer Viktor Orban i kineski premijer Li Keqiang koji je na skupu najavio ulaganja veća od 2,5 milijarde eura - od čega će kineska razvojna banka omogućiti dvije milijarde eura razvojnih sredstava, a ostatak zajednički investicijski fond što će biti usmjereno u CEEC.

Na skupu su uz Hrvatsku sudjelovale i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

SASTANAK S PREDSJEDNIKOM VLADE LITVE

Nakon plenarne sjednica šefova vlada država središnje i istočne Europe i Kine, predsjednik Plenković susreo se s predsjednikom Vlade Republike Litve Sauliusom Skvernelisom.