(VIDEO) U zagrebačkom Hotelu Westin danas i sutra održava se „EPP Campaign Manager Meeting“. Dužnosnici i predstavnici narodnjačko-demokršćanskih stranaka desnog centra iz cijele Europe - okupljenih u Europsku pučku stranku (EPP) - skupom u Zagrebu započinju pripreme za izbore za Europski parlament 2019. godine.

U Zagreb je došlo više od 60 dužnosnika EPP-a, najbrojnije političke grupacije u Europskom parlamentu, čija je punopravna članica Hrvatska demokratska zajednica.

Analiza rezultata & povećanje izlaznosti

Predstavnici EPP-a analizirat će rezultate prošlih izbora po pojedinim državama članicama, uključujući i hrvatske parlamentarne izbore održane 2016. godine, raspravljati o načinu komuniciranja ključnih europskih tema te razmotriti mogućnosti kako povećati izlaznost na europskim izborima. Valja istaknuti da temeljem rezultata europskih izbora 2014. iz EPP-a dolaze sva trojica najviših dužnosnika Europske unije - predsjednici i Europske komisije Jean-Claude Juncker i Europskog parlamenta Antonio Tajani i Europskog vijeća Donald Tusk.

Na početku skupa svim prisutnima su se obratili predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković te potpredsjednik i voditelj kampanje EPP-a za nadolazeće euroizbore Dara Murphy (bivši ministar europskih poslova i zaštite podataka u Vladi Republike Irske).

PLENKOVIĆ: HDZ je pobijedio na svim izborima od 2013!

Govor predsjednika Plenkovića (na engleskom jeziku) možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Sve jači EPP

Iznimno sam sretan što vas mogu pozdraviti u ime Hrvatske demokratske zajednice. Prvo, čestitam našem kolegi i prijatelju Sebastianu Kurzu koji je jučer u Austriji pobijedio na izborima. To je veliki uspjeh za našu političku obitelj. Radujem se što ću ga već u četvrtak vidjeti u Bruxellesu. To je još jedno veliko postignuće obitelji EPP-a.

Pozicija desnog centra

HDZ je pobijedio na svim izborima od 2013. godine. Volimo među sobom reći da imamo vertikalu vlasti, a rekao bih, također, da imamo vertikalu odgovornosti za našu zemlju. Činjenica da su naši zastupnici dio grupe EPP-a u EP-u čitavu priču uspjeha HDZ-a stavlja u kontekst konzistentnosti. Pozicionira nas da budemo najsnažniji politički akter u Hrvatskoj. Imajući to na umu, želio bih reći gdje smo se pozicionirali kao HDZ. Čvrsto smo se, dakle, usidrili u politiku stranaka desnog centra, upravo ondje gdje su vrijednosti, principi i programi EPP-a. To su vrijednosti koje zrcalimo u svim našim politikama - na svim razinama vlasti.

Rješavanje problema

Suočavamo se s ozbiljnim prijetnjama populističkih stranaka - bez obzira dolaze li s ljevice ili desnice - koje pokušavaju preuzeti prostor stranaka EPP-a. Taj je fenomen prisutan diljem europskog političkog centra i predstavlja izazov s kojim se moramo suočiti tako što ćemo biti još uvjerljiviji i što ćemo se još više orijentirati na nalaženje rješenja za probleme s kojima se suočavaju naši građani. S obzirom na to, u Hrvatskoj smo napravili dobar posao - i na nacionalnoj i na lokalnoj razini. Naš kredibilitet, jasnoća, empatija prema pravim potrebama građana je - ključna.

Politička stabilnost

Prošle godine smo istaknuli četiri važne točke. Prvo - željeli smo ponovno zadobiti povjerenje građana u političke stranke i institucije države. To je bio jedan od ključnih trenutaka. Osjetili smo u prošloj godini da su na neki način institucije bile krhke i da su ljudi u njih gubili povjerenje. To je, dakle, bio prvi element prošlih izbora: kako projicirati više političke stabilnosti.

Pravna sigurnost

Drugi element naše politike - više pravne sigurnosti i predvidivosti. To je presudno i za ulagače koji bi htjeli poslovati u Hrvatskoj. Imali smo ozbiljnu krizu u jednoj od najvećih hrvatskih tvrtki, a uspjeli smo je prevladati djelujući odgovorno i odlučno te ustavno i u skladu s pravom. Time smo spriječili negativni domino efekt na hrvatsko gospodarstvo - na radna mjesta naših građana i sveukupnu ekonomsku i financijsku stabilnost zemlje.

Gospodarski rast

Treći element koji smo istaknuli bio je - gospodarski rast. Za nas kao novu članicu ključno je bolje iskorištavanje fondova EU - moramo demonstrirati građanima da se isplatilo ući u EU. Preuzeli smo na sebe ozbiljnu poreznu reformu. Građanima je ostavljeno više dohotka za potrošnju - čime oni kreiraju gospodarski rast. Drugu godinu zaredom u Hrvatskoj rast iznosi tri posto. Smanjujemo javni dug, povećavamo zaposlenost, a smanjujemo nezaposlenost, te se suočavamo sa svim ključnim izazovima društva - uključujući i pitanje demografske revitalizacije. Demografski su trendovi kritični u mnogim članicama EU, a ovdje radimo što više možemo kako bismo uspostavili politike koje će, prvo, omogućiti mladim obiteljima ostanak u Hrvatskoj i, drugo, da žive život dostojan čovjeka.

Solidarnost i socijalna kohezija

Četvrti stup naše politike: socijalna kohezija i solidarnost - kao glavni kršćanski princip i jedna od najvećih vrijednosti naše političke obitelji. Zauzimajući se za potrebite, za one koji nemaju jednake prilike kao ostali u našem društvu, povećali smo minimalnu plaću, u stalnom smo dijalogu sa socijalnim partnerima, sindikatima, poslovnim udrugama te svim akterima koji nam mogu pomoći stvoriti društvo u kojem se svatko osjeća dobrodošao i ugodno.

Bolji životni standard

Znamo koji su ključni izazovi europske agende. U prvom planu, to su migracije i borba protiv terorizma. I u Hrvatskoj je to važna problematika, ali nije dominantna. U nas dominiraju gospodarska i socijalna problematika, a tako i gledamo na europski projekt. Jer, za nas su strateški nacionalni ciljevi postignuti članstvom u NATO-u i EU. Mi smo se usidrili još 2009. i 2013. - što se tiče vrijednosti i pripadanja - sada pak trebamo iskoristiti taj širi okvir kako bismo poboljšali standard života.

Ulazak u Schengen i eurozonu

Što se tiče europske agende, imamo dva glavna cilja u sljedećih pet godina. Prvi je ulazak u Schengen. Na tome puno radimo, Ministarstvo unutarnjih poslova dobro napreduje u ispunjavanju tehničkih kriterija. Želimo taj prvi korak pridružiti drugom, a to je pokretanje studije o kriterijima koji se još trebaju ispuniti kako bismo ušli u eurozonu.

Budućnost Europe

Kako bismo vratili vjeru u projekt EU, moramo raditi na tri glavne stavke. Prvo - ojačati demokratski legitimitet europskih institucija. Europski izbori 2019. za nas su prilika pokazati da smo identificirali sebe kao europske građane. Drugo - pokazati učinak naših politika i distributivnu moć europskog proračuna. Treće - globalna uloga EU, dakle dinamika suočavanja s izazovima s kojima se susrećemo. HDZ u Hrvatskoj, kao najsnažnija stranka, učinit će što više može da pridonese zajedničkoj pobjedi na europskim izborima 2019. godine!